Резервного живлення «Миколаївоблтеплоенерго» вистачить на пів доби - віцемер

Ексклюзив

Комунальне підприємство «Миколаївоблтеплоенерго» забезпечено резервними джерелами живлення на випадок відключення електроенергії під час опалювального сезону. Щоправда, їх вистачить лише на пів доби.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив перший заступник міського голови Віталій Луков.

«ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» повністю готове до опалювального сезону і забезпечено альтернативними джерелами живлення на випадок відключення електроенергії під час опалювального сезону. Зараз ще триває закупівля потужних акумуляторних батарей для підтримки роботи пунктів доочистки води і невеликих підкачувальних установок. Але якщо вимкнення триватиме більше, аніж пів доби, то ми все ж будемо відчувати проблеми з теплом, бо тоді будуть потрібні значно більші потужності, які наразі забезпечити неможливо», - наголосив Луков.

За його словами, дещо інша ситуація наразі з державним підприємством «Миколаївська ТЕЦ». Там все ще тривають роботи, хоча виконано вже їх чималий обсяг. Місто пропонує допомогу, але вони поки що справляються самостійно.

Читайте також: Міста переважно забезпечили живлення критичної інфраструктури на випадок відключень світла - експерт

«У цьому випадку про перспективи говорити рано. Бо, як відомо, їхня система була доведена до катастрофічного стану. І якщо працювати такими ж темпами, як зараз, потрібно до 10 років, щоб привести її до належного вигляду», - констатує віцемер.

У Миколаєві також існує проблема підготовки багатоповерхівок до опалювального сезону збоку керуючих компаній та ОСББ. Тепловики наголошують, що готовність житлового фонду до зими залишається вкрай низькою.

«Збоку міста ми зробили все, щоб допомогти вирішувати ці питання. У нас є програма підтримки керуючих компаній та ОСББ щодо ремонту внутрішньобудинкових мереж. Місто компенсує 50 відсотків вартості цих робіт, так само як і придбання генераторів. Нікому не відмовили, хто звертався. Тож якщо керуюча компанія не виконує свої обов’язки, у людей є право її змінити», - зауважив Луков.

Він також закликав миколаївців бути готовими до складної зими, адже передбачити ситуацію в умовах російської агресії неможливо.

Зазначимо, що ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» та Миколаївська ТЕЦ, яка перебуває у державній власності, – це два підприємства, які повністю забезпечують теплом обласний центр.

Читайте також: Громади мають бути готовими до будь-яких сценаріїв опалювального періоду - Кулеба

Як повідомлялося, опалювальний сезон 2023-2024 років у Миколаєві розпочався 14 листопада, однак Миколаївська ТЕЦ змогла подавати містянам тепло тільки у грудні через чисельні аварії на тепломережах. Подача теплоносія також переривалася протягом усієї зими, що викликало багато нарікань у мешканців міста.