У Києві презентували документальний фільм «Бути поруч» про військових капеланів

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні міста Києва у суботу презентували документального фільму «Бути поруч» про військових капеланів.

Про це Укрінформу повідомили представники Служби військового капеланства ЗСУ.

«Документальний фільм «Бути поруч» присвячений військовим капеланам, які пройшли шлях свого становлення, починаючи з 2014 року, з Майдану, коли військові капелани (працювали — ред.) як капелани-волонтери, і до сьогоднішнього дня, коли військові капелани вже зайшли у військо офіційно як штатні військові капелани», - зазначили в Службі військового капеланства ЗСУ.

Ідея цього фільму виникла у червні цього року, тоді ж почалися і зйомки цієї стрічки. Роботи над фільмом тривали по 10 жовтня включно. Він був створений Службою військового капеланства ЗСУ спільно з інформаційно-медійним агентством «QIRIM.Media».

«Фільм показує шлях становлення військового капелана і його найголовнішу місію — бути поруч із військовослужбовцями як у районах ведення активних бойових дій, де підрозділи виконують завдання, так і у тилу, у військових шпиталях тощо, щоб задовольнити духовно-релігійні потреби кожного військового незалежно від його конфесії та релігійної приналежності», - пояснили представники СВК ЗСУ.

У стрічці знімалися військові капелани ЗСУ Володимир Труш, Олександра Андріяшина, Іван Гальо, Олег Скнар, Тарас Коцюба, Павло Федосов, В’ячеслав Воровченко та Ігор Бігун.

Читайте також: Військові капелани нині є справжніми духовними воїнами - Епіфаній

Учасники фільму розказали про особливості духовного служіння військових капеланів, поділилися деякими реальними історіями з фронту тощо.

Стрічка у подальшому з’явиться на Ютубі.

Окремо у Службі військового капеланства нагадали, що в Україні наразі налічується понад 300 військових капеланів, і уточнили, що з них 3 — це жінки.

Як повідомляв Укрінформ, капеланське служіння у ЗСУ розпочалося з 2021 року, але фактично з’явилося ще на початку російського вторгнення в Крим та на схід України у 2014 році.

Читайте також: Сирський та Умєров привітали військових капеланів із професійним святом

Традиційно День військового капелана відзначається 12 жовтня на честь Святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського, якого прийнято вважати засновником військового капеланства і покровителем військових капеланів.