Фіктивні висновки ВЛК: на Хмельниччині знайшли майже 8 мільйонів в учасників корупційної схеми

Фото

У Хмельницькій області правоохоронці вилучили майже 8 млн грн у заступниці голови військово-лікарської комісії районного територіального центру комплектування та лікаря, які оформлювали медичні виписки з фіктивними діагнозами для чоловіків призовного віку.

Про це повідомляє Національна поліція України, передає Укрінформ.

Правоохоронці встановили, що заступниця голови ВЛК налагодила корупційну схему, до якої залучила лікаря підстанції екстреної медичної допомоги.

Спільники допомагали чоловікам мобілізаційного віку отримати групу інвалідності, яка дає підстави уникнути призову до Збройних сил України.

На Хмельниччині Нацполіція та СБУ вилучили майже 8 млн грн у викритих на хабарі лікарів / Фото: Національна Поліція

Для цього зловмисники вносили до медичних документів фіктивну інформацію про наявність у них відповідного захворювання. Надалі ці документи потрапляли на розгляд ВЛК, члени якої приймали позитивне рішення. Суми неправомірної вигоди за вирішення питання коливалися від 3 тисяч до 8 тисяч доларів.

Правоохоронці затримали лікаря підстанції під час одержання чергового траншу. Крім того, вони задокументували одержання фігурантами понад 150 тисяч гривень неправомірної вигоди.

За результатами проведення обшуків у спільників вилучили 182 тисячі доларів і 6,5 тисячі євро, що у гривневому еквіваленті становить майже 8 млн грн. Також вилучили чорнові записи із прізвищами клієнтів, діагнозами, сумами грошових коштів, документи медичного характеру.

Слідчі повідомили про підозру заступниці голови ВЛК районного ТЦК та лікарю підстанції екстреної допомоги. Їхні дії кваліфіковані за ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Правоохоронці встановлюють повне коло осіб, задіяних у схемі, а також осіб, які встигли скористатися послугами фігурантів.

Читайте також: З початку року викрито 77 осіб, причетних до корупції в МСЕК - МОЗ

Як повідомляв Укрінформ, у Кропивницькому Служба безпеки України ліквідувала корупційну схему ухилення від мобілізації.

Оборудку організували співробітниці Київського фахового коледжу бізнесу та аналітики Національної академії статистики, обліку та аудиту. За даними слідства, колишня співробітниця і керівниця одного з відділів академії на системній основі вимагали хабарі у чоловіків призовного віку за фіктивний вступ на денний стаціонар з метою отримання відстрочки від призову на військову службу до лав ЗСУ. Вартість таких послуг становила близько 100 тисяч гривень з одного клієнта.