У Житомирі презентували естонський проєкт, присвячений освіті підприємництва у закладах профтехосвіти

Фото

У Центрі професійно-технічної освіти в Житомирі за участі міністра освіти Естонії Крістіни Каллас презентували проєкт “Інтеграція освіти підприємництва в українську профтехосвіту”.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Житомирі презентували естонський проєкт, присвячений освіті підприємництва у закладах профтехосвіти / Фото: Ірина Чириця, Укрінформ

“Ми підтримуємо освітні проєкти, адже саме за освітою успіх майбутніх поколінь. Хочемо поділитися досвідом Естонії, адже 30 років тому ми перебували в аналогічній ситуації. Багато людей думають, що підприємництво — це досвід започаткування власної справи, але насправді це внутрішній стан людини, який завжди передбачає певні ризики. Проєкт, який ми презентуємо в Житомирі, має на меті внести здібності підприємництва в освіту. Коли ви думаєте про майбутню професію, то йдеться не тільки про те, що ви будете робити, а й про те, як це перетворити на ринковий продукт і продати. Я сподіваюся, що колектив вашого закладу допоможе дітям реалізувати їхні ініціативи” — зазначила Каллас.

Старший проєктний менеджер Естонського центру міжнародного розвитку Анна Сілем додала, що пілотний проєкт “Інтеграція освіти підприємництва в українську профтехосвіту” будуть реалізувати спільно з Міністерством освіти України в десяти навчальних закладах, п'ять з яких - у Житомирі. Він розрахований на два роки.

За словами директора Центру професійно-технічної освіти Миколи Перелигіна, це вже другий проєкт, який реалізують там за підтримки Естонії. Перший був спрямований на оцінку можливостей закладів профтехосвіти Житомира, і завдяки йому розробили стратегічний план розвитку для кожного з них. Натомість новий проєкт передбачає зміну навчальної програми та навчання викладачів і майстрів.

Директор додав, що на базі Центру професійно-технічної освіти також відкриється лабораторія підприємництва, завдяки чому за 15 млн грн грантових коштів придбають сучасне обладнання.

Наразі в центрі навчається 600 учнів за трьома напрямками — будівельний, сільськогосподарський і слюсарний.

Читайте також: В Україні започаткували грантовий конкурс з метою працевлаштування випускників закладів профтехосвіти

Як повідомляв Укрінформ, Естонія допоможе реконструювати школу мистецтв у Малині, відділення реабілітації у Бердичеві та профінансує розробку проєкту будівництва бомбосховища у Коростені на Житомирщині.