Понад 230 обшуків у 20 регіонах: в Україні ліквідували наркокартель

Фото

Правоохоронці провели понад 230 обшуків у 20 регіонах України, під час яких виявили і ліквідували 19 нарколабораторій.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

За його словами, "поліція ліквідувала наркокартель, учасники якого виготовляли та продавали через канали в месенджері психотропи".

Як зазначив міністр, правоохоронці провели більш як 230 обшуків у 20 регіонах, затримали понад 60 осіб. Ліквідовані 19 нарколабораторій, у яких щомісяця виробляли майже тонну амфетаміну й Альфа-PVP.

Дохід зловмисників, за даними Клименка, сягав понад 350 млн грн на місяць.

"Такою має бути боротьба з незаконним обігом наркотиків: системною та першочергово націленою на тих, хто забезпечує пропозицію", - наголосив Клименко.

Читайте також: Нацполіція ліквідувала групу наркодилерів, яка діяла у столиці та двох областях

Як додали в Офісі генерального прокурора, слідство встановило, що учасники однієї з наркоорганізацій налагодили контрабандний канал поставки прекурсорів з Польщі на спеціально облаштовані склади. Там їх фасували й постачали пʼяти іншим наркокартелям, які виготовляли Альфа-PVP й амфетамін у Київській, Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Житомирській, Дніпропетровській і Черкаській областях. Звідти наркотики поширювали по всій Україні за допомогою "мастеркладів" і приватних логістичних компаній з використанням ботоферм і телеграм-каналів.

Правоохоронці ліквідували наркокартель та затримали понад 60 осіб / Фото: Офіс Генерального прокурора

Ботоферми діяли як інструмент анонімного управління великою мережею аккаунтів для збуту наркотиків і відмивання коштів через криптобіржі. Це дозволяло реєструвати численні облікові записи в месенджерах, платіжних системах і на криптобіржах, зберігаючи анонімність та заплутуючи сліди фінансових транзакцій.

Попри складний комплекс конспірологічних заходів правоохоронці встановили осіб і місця перебування учасників наркомережі, а також адреси нарколабораторій.

Спецоперація проходила у два етапи. У результаті обшуків правоохоронці вилучили понад 300 кг готового продукту й 1000 л рекреаційних сумішей Альфа-PVP, близько 15 тонн прекурсорів, понад 70 кг амфетаміну й 16 кг мефедрону.

Також вилучили лабораторне обладнання, зброю і набої до неї, 18 автомобілів, які зловмисники використовували для перевезення наркотичних речовин, та понад 7 млн гривень у різній валюті, отримані від здійснення протиправної діяльності.

Слідчі вже оголосили підозру 71 учаснику наркосиндикату. Підозрюваним інкримінується вчинення наступних злочинів, передбачених ч. 1, ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 305, ч. 3 ст. 307, ч. 2 ст. 310, ч. 3 ст. 311, ч. 2 ст. 317 Кримінального кодексу України:

створення, керівництво й участь у злочинній організації;

організація контрабанди прекурсорів в особливо великих розмірах;

незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів;

організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів;

організація незаконного придбання, зберігання й пересилання прекурсору з метою його використання для виробництва або виготовлення наркотичних засобів чи психотропних речовин, з метою збуту, а також незаконного збуту прекурсору.

Як повідомляв Укрінформ, у Кривому Розі Дніпропетровської області затримали чотирьох наркоділків, які входили до організованого злочинного угруповання.

Фото: МВС