СБУ викрила агента РФ, який коригував ракетні удари по Кіровоградщині

Служба безпеки Україна затримала 34-річного жителя Кропивницького, який збирав для росіян інформацію про локації сил протиповітряної оборони та переміщення українських військ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

За даними контррозвідки СБУ, найбільше ворога цікавили вогневі позиції сил протиповітряної оборони і розташування логістичних складів українських військ.

Щоб отримати розвіддані, зрадник об’їжджав територію Кропивницького, де намагався знайти зенітно-ракетні комплекси та радіолокаційні станції Збройних сил України.

У разі виявлення військових об’єктів він мав сфотографувати або відзняти їх на відео, а потім прив’язати відповідні координати до гугл-карт.

Агентурна інформація потрібна була росіянам для підготовки нової серії ракетно-дронових ударів по регіону в обхід української ППО.

Також фігурант відслідковував час та місце переміщення військових колон, які рухалися у напрямку передової.

Для конспірації зловмисник постійно змінював маршрути розвідувальних вилазок, які проводив під виглядом прогулянок.

СБУ затримала фігуранта, коли він проводив дорозвідку поблизу військового об’єкта.

Правоохоронці на місці події вилучили у затриманого мобільний телефон, на який він фотографував об’єкт Сил оборони. Також у гаджеті був виявлений анонімний чат у популярному месенджері, який агент використовував для комунікації із російською ФСБ.

Читайте також: СБУ викрила російського агента, який шпигував за Силами оборони на Куп’янському напрямку

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, за доказовою базою СБУ довічний термін позбавлення волі отримав працівник Укрзалізниці у Дніпропетровській області, який передавав ФСБ координати військової та критичної інфраструктури.

Фото: СБУ