На Донеччині котельні підготовлені до роботи, де це можливо

У Донецькій області ряд міських та сільських громад через близькість фронту та пошкодження газопроводу та енергосистеми залишаться без централізованого опалення, деякі будуть забезпечені теплом частково.

Про це повідомила Донецька обласна військова адміністрація, передає Укрінформ.

За словами заступника директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької ОВА Лариси Гусєвої, через близькість фронту, постійні обстріли та значні пошкодження не готувались до початку опалювального періоду Вугледарська, Мар’їнська, Сіверська, Соледарська, Торецька та Часовоярська міські громади, Очеретинська селищна та Званівська сільська громади.

Фото: Донецька ОВА

Через активні військові дії, пошкодження газопроводу та енергетичної системи лише частково є можливість забезпечити теплом жителів Лиманської та Святогірської громад.

Внаслідок обстрілів значного пошкодження зазнали потужності Курахівської ТЕС, що унеможливлює централізоване забезпечення теплом жителів Курахівської громади.

Лише частково можливо забезпечити проходження опалювального періоду у Покровській громаді, але більша частина будинків буде без централізованого опалення, заявили в обладміністрації.

Наголошується, що у тих населених пунктах, де підготовка до зими та запуск тепла був можливий, до початку опалювального періоду готували 275 котелень. Майже всі вони готові, лише на трьох котельнях у Білозерській громаді робота триває.

За даними ОВА, на котельнях підприємств та об’єктів соціальної сфери вже накопичили 8,7 тисячі тонн вугілля та 1,3 тисячі кубометрів деревини. Водночас на випадок блекаутів генераторами різної потужності в області оснащені 259 котелень.

Крім того, реалізовуються проєкти зі встановлення у Дружківці та Краматорську когенераційних установок, отриманих за підтримки USAID та Секретаріату «Енергетичне Співтовариство» з Австрії. Технічний директор КП «Донецьктеплокомуненерго» Денис Нинюк поінформував, що когенераційні установки вже змонтовані та підключені, триває підготовка до пуско-налагоджувальних робіт.

Також Донеччина має ще три когенераційні установки, які дозволять проводити опалювальний період у великих містах, додали в ОВА.

Читайте також: На Київщині стартував опалювальний сезон, у 19 громадах вже йде підключення

Як повідомлялося, Донецька область має найбільшу протяжність лінії фронту - близько 300 км. У багатьох населених пунктах, які наближені до лінії фронту, проводиться примусова евакуація дітей з родинами.