СБУ затримала агентурну пару ФСБ, які коригували удари по п'яти областях України

Фото

Служба безпеки України затримала двох агентів російських спецслужб, які коригували ворожі повітряні удари по Донецькій, Київській, Чернігівській, Полтавській і Черкаській областях.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зловмисниками виявилися 27-річний рецидивіст, колишній наркоторговець із Краматорська, та його 34-річна співмешканка.

Вони шукали швидкий заробіток у Телеграм-каналах. Там на них вийшов представник ФСБ РФ і запропонував гроші в обмін на співпрацю.

За його вказівкою агенти їздили регіонами як сімейна пара та збирали координати для ракетно-бомбових і дронових атак РФ.

Крім того, під час російських повітряних ударів фігуранти мали відслідкувати геолокації протиповітряної оборони, а у разі влучань уточнювати наслідки.

Як встановило розслідування, при переїздах у різні міста агенти орендували квартири з видом на потенційні цілі.

Читайте також: У чотирьох областях України затримали сімох торговців «трофейною» зброєю

Після заселення вони встановлювали у вікнах мобільні телефони з додатковими засобами живлення, які в онлайн-режимі транслювали зображення для росіян.

СБУ затримала агентів у Краматорську, куди вони повернулися, щоб продовжити роботу на ворога.

Правоохоронці вилучили всі мобільні телефони, які фігуранти встановлювали у спостережних пунктах у різних областях України.

Фігурантам повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Читайте також: Наводили ракети на Дніпропетровщину: СБУ затримала ще двох агентів з російської мережі

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Донецькій і Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ затримала агента російської воєнної розвідки, який шпигував за локаціями українських військ на Куп’янському напрямку.