В Одесі правоохоронці інсценували вбивство бізнесмена, якого замовили спецслужби РФ

Фото, відео

Служба безпеки та Національна поліція України затримали агента російських спецслужб, який готував вбивство голови громадського формування з охорони правопорядку в Одесі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Вбивство замовила російська спецслужба, щоб здійснити «показову» ліквідацію діяча, який публічно підтримував мобілізацію. Таким чином ворог хотів посіяти паніку і дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в регіоні.

Також встановлено, що після успішного виконання вбивства спецслужби РФ планували замовити вбивства інших активістів із публічною проукраїнською позицією.

Правоохоронці провели багатоходову операцію та імітували вбивство, щоб знайти і затримати законспірованого російського агента.

Ним виявився 43-річний громадянин України, який потрапив в поле зору російських спецслужб у 2017 році, коли працював у службі безпеки одного з російських олігархічних кланів. Після повномасштабного вторгнення звʼязок з ним був поновлений.

Читайте також: СБУ викрила російського агента, який шпигував за Силами оборони на Куп’янському напрямку

Завданням агента був пошук кілера, який би міг здійснити замовне убивство за 80 тис. доларів.

Щоб запобігти злочину й отримати докази на агента, співробітники СБУ вивели на нього потенційного «виконавця» убивства.

Підставний «кілер» діяв під контролем правоохоронців: придбав пістолет з набоями, «виконав» завдання і відзняв «тіло» жертви на камеру телефона.

Після імітації вбивства «кілер» передав замовнику підтверджуючі фото- і відеофайли з місця події.

Правоохоронці затримали російського агента, коли він збирався передати «докази» замовного вбивства куратору з РФ.

Під час затримання у публічному місці зловмисник мав при собі бойову гранату Ф-1, застосування якої могло призвести до людських жертв, та мобільний телефон із доказами комунікації з російським куратором.

Правоохоронці повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 15, п. 6, 11 ч. 2 ст. 115 (закінчений замах на умисне вбивство, вчинене на замовлення) та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій затриманого за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) ККУ.

Зловмисник перебуває під вартою, йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, контррозвідка СБУ затримала агента РФ, який намагався вбити посадовця Мелітопольської міської ради.

Фото: Нацполіція, прокуратура, СБУ