Понад половина лікарів МСЕК на Харківщині отримують пенсії - дані декларацій

Понад половина лікарів МСЕК на Харківщині отримують пенсії, дехто з керівників комісій чи їхні родичі у 2023 році придбали нові авто та нерухомість.

Про це повідомляє на основі даних декларацій громадська організація “Харківський антикорупційний центр” (ХАЦ), передає Укрінформ.

Зазначається, що на сайті НАЗК удалося знайти та проаналізувати 120 фінансових звітів працівників і керівників міжрайонних комісій у Харкові, обласних і районних в області (Балаклійська, Ізюмська, Куп’янська) та профільних за захворюваннями (спеціалізована психіатрична, кардіологічна, цереброваскулярна тощо).

“Перші дослідження вразили: зі 120 надавачів декларацій за 2023 рік більше половини, а саме 62 лікарі МСЕК мають пенсії. Звісно, ми не знаємо і не можемо знати причин призначення пенсій: за віком чи за інвалідністю. За вислугою років, як у випадку з прокурорами, лікарі не можуть отримувати виплати від держави (у такому випадку вони мають змінити рід діяльності). Лише кілька людей прямо зазначили, що отримують пенсію через групу інвалідності. Також у 120 деклараціях ми знайшли 13 чоловіків/дружин лікарів МСЕК, які отримують пенсії (дехто – через інвалідність)”, - повідомили в організації.

Читайте також: У Харківській облпрокуратурі заявили, що всі її керівники отримують пенсії - але не за інвалідністю

Далі - факти з декларацій та судового реєстру щодо працівників, голів харківських МСЕК.

Так, наприклад, голова міжрайонної Московської МСЕК у Харкові Віталій Пашнєв, який є обвинуваченим у справі про службове підроблення від серпня 2023 року (ч. 1 ст. 366 КК України), у 2023 році придбав Renault Duster за 887,6 тис. грн. Він також отримує пенсію та повідомив, що зберігає готівкою $30 тис. і 200 тис. грн. Чоловік голови міжрайонної Індустріальної МСЕК у Харкові Тетяни Коршняк, теж лікар, їздить на Jaguar F-Pace 2019 року випуску за 1,25 млн грн та придбав у 2023 році Nuovo Doblo 2011 року випуску за 181 тис. грн.

“При цьому подружжя не вказує взагалі місця, де вони проживають. І Тетяна Коршняк, і її чоловік отримують пенсію”, - зауважили у ХАЦ.

Лікар-хірург тієї ж міжрайонної Московської МСЕК Валерія Безсалова, яка отримує пенсію, по договору купівлі-продажу (міна) придбала у 2023 році квартиру у Харкові площею 85 кв. м за 1 млн 828 тис. грн та автівку Nissan Note 2012 року випуску за 131,3 тис. грн. Батько Безсалової, який отримує пенсію, у вересні 2022 року придбав квартиру у Харкові площею 69,4 кв. м за 914 200 грн.

Лікар-терапевт, реабілітолог Обласного центру МСЕК Олена Місяк разом із чоловіком теж отримують пенсії. У 2023 році Місяк придбала квартиру у Харкові за 1,13 млн грн.

Завідувачка Лозівської МСЕК Ольга Моренко має у власності в Харківській області 5 земельних ділянок і ще 5 ділянок орендує.

Чоловік голови міжрайонної Основ’янської МСЕК у Харкові Валентини Певної, який отримує пенсію, у 2023 році за 49 тис. грн купив автівку Honda M-NV 2022 року випуску.

Лікар-терапевт Обласного центру МСЕК Галина Пономарьова у 2023 році стала власницею двох квартир у Харкові загальною площею понад 100 квадратних метрів (одна з квартир коштувала 604,5 тис. грн).

Читайте також: МСЕК ліквідують із 31 грудня - Зеленський ввів у дію рішення РНБО

Чоловік голови обласної МСЕК №2 Вікторії Закривидороги, який отримує разом з дружиною пенсії, придбав у 2023 році новий Renault Duster.

У громадській організації також зауважують, що харківські лікарі з МСЕК уже були чи зараз є фігурантами кримінальних проваджень і судових розглядів.

Голова міжрайонної Київської МСЕК у Харкові Вікторія Пильова в суді першої інстанції в 2023 році отримала п’ять років позбавлення волі з конфіскацією всього майна за можливе отримання в 2021 році 7 тис. грн неправомірної вигоди з особи, яка отримала III групу інвалідності з дитинства, за висновок про час настання інвалідності. В апеляції вирок скасували і направили до суду першої інстанції на новий розгляд. Пильова разом із чоловіком у 2023 році отримала удвох пенсії на загальну суму майже 300 000 грн.

Лікаря-невролога міжрайонної Слобідської МСЕК у Харкові Руслана Капустіна затримували на початку жовтня 2024 року за підозрою в організації схеми заробітку на чоловіках призовного віку. СБУ провела 90 обшуків у 12-ти спільників. Як повідомив голова СБУ Василь Малюк, у них знайшли сукупно $650 тис., нагадують у ХАЦ.

Працює головою МСЕК №3 Лариса Бунічева, яка порадила добровольцю Дмитру Олійнику, за його твердженням, “відрізати ногу”, щоб отримати інвалідність необхідної групи.

У вересні 2023-го суд визнав винною реєстраторку обласної МСЕК №4 “Обласного центру медико-соціальної експертизи” Олену Зінов’єву у вимаганні $ 2000 за сприяння у встановленні інвалідності чоловіку (зловживання впливом ч. 2 ст. 369-2 КК України) та призначив покарання у вигляді штрафу – 85 тис. грн, затвердивши угоду з прокурором.

Як зазначили у МСЕК №4, Зінов’єва звільнилася ще в минулому році. “Якраз у справі Зінов’євої обвинуваченим і проходить вищезгаданий голова міжрайонної Московської МСЕК Віталій Пашнєв”, - додали у ХАЦ.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський у вівторок провів засідання Ради нацбезпеки і оборони по ситуації з медико-соціальними експертними комісіями і зловживаннями посадових осіб різних державних органів із отриманням інвалідності.

Зокрема на ньому йшлося про встановлення багатьох фактів порушень та очевидно фальшивих інвалідностей посадовців.

Керівник МОЗ Віктор Ляшко 23 жовтня повідомив, що медико-соціальні експертні комісії з 1 січня 2025 року призупинять свою діяльність як окремі юридичні особи, їхні функції передадуть кластерним і надскластерним лікарням.