Рівненський зоопарк пояснив, чому мертва левиця опинилася на території заводу з утилізації відходів

Самка лева африканського Діна з Рівненського зоопарку загинула у віці 20 років, причиною смерті є зміни в організмі, тіло левиці направили на спеціальний переробний завод у Костопіль для подальшої утилізації.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Рівненський зоопарк.

«У зв’язку із великою кількістю негативних коментарів та брудних звинувачень, які вилилися на наш заклад після смерті однієї з наших левиць, колектив Рівненського зоопарку офіційно повідомляє: самка лева африканського Діна, що поступила до нас із Каунаського зоологічного парку в 2009 році вже дорослою, 23 жовтня 2024 року загинула у віці 20 років. Причиною смерті є зміни в організмі, що призводить фізіологічне старіння. Що стосується левів, то 20 років - дуже поважний вік і мало левів доживають до нього», - йдеться у заяві зоопарку.

Як зазначається, останні пів року левиця стала малоактивною, поступово втрачала апетит, відповідно, зменшувалась маса її тіла. Наголошується, що працівники зоопарку докладали зусиль, щоб підтримати старіючий організм медикаментозно та дати можливість їй в спокої дожити свого віку.

Також у зоопарку пояснили наявність у самки гриви - у старих самок левів іноді зустрічається гормональний збій з підвищенням рівня тестостерону, а це, в свою чергу, призводить до збільшення оволосіння по маскулінному типу. Саме тому Діна мала гриву, яка почала з’являтися в неї в останні два роки її життя.

«Куди ж дівають тварин, що гинуть у зоопарках? Весь біологічний матеріал після проведення патологоанатомічного розтину направляється на спеціальні переробні заводи для подальшої утилізації (кремації)», - розповіли у зоопарку.

Фото: Instagram-спільнота panda_pavlik

У закладі пояснили, що у Рівненській області працює Костопільська філія державного підприємства «Укрветсанзавод», з яким зоопарк має договір на проведення утилізації. Згідно з цією процедурою, 24 жовтня 2024 року (на що є всі підтверджуючі документи) біологічний матеріал був доставлений у філію державного підприємства транспортом зоопарку, де працівники заводу провели вивантаження.

У зоопарку наголосили, що їх працівники з любов’ю дбають про своїх підопічних і втрата будь-кого з них є великою трагедією.

Як повідомила поліція Рівненської області,  за фактом виявленого тіла лева на території Костопільського заводу поліцейські завершили перевірку. Так, відповідно до акту ветеринарного засвідчення загибелі африканського лева, 2006 р.н., тварина померла внаслідок новоутворення в черевній порожнині.

Крім того, встановлено, що усі тіла, які знаходяться на спецплатформі Костопільського заводу з утилізації відходів тваринного походження доставлені із відповідними документами, в яких вказана причина смерті.

Як повідомляв Укрінформ, на Рівненщині правоохоронці проводять перевірку щодо виявленого тіла лева на території Костопільського заводу.

Також з’ясовує обставини загибелі лева на Рівненщині Держекоінспекція.

Перше фото: Рівненський зоопарк