Театральна премія "Київська пектораль" відзначає 20-річний ювілей}

Церемонія нагородження номінантів престижної театральної премії "Київська пектораль", що відзначає цього року своє 20-річчя, пройде в Театрі імені Івана Франка у Києві 26 березня

Церемонія нагородження номінантів престижної театральної премії "Київська пектораль", що відзначає цього року своє 20-річчя, пройде в Театрі імені Івана Франка у Києві 26 березня.

Про це повідомляється на сайті Київської міськдержадміністрації.

"Лауреатів ювілейної премії відзначать напередодні Міжнародного Дня театру, 26 березня 2012 року, під час урочистої церемонії нагородження на сцені Національного театру ім. Івана Франка", - йдеться у повідомленні.

З цієї нагоди оргкомітет ініціював видання каталогу "Київська пектораль", в якому зібрана інформація про всіх переможців і багатьох номінантів премії за 20 років. Усі матеріали, які вдалося відшукати, переведено в цифровий формат і вони є новітньою історією театрального мистецтва Києва.

Експертна комісія у складі двадцяти провідних театрознавців ретельно переглянула понад 80 прем'єр київських театрів у сезоні 2010-2011, щоб визначити найкращих. За висновками експертів буде визначено переможців у 14 номінаціях.

Остаточні дані буде оголошено 26 березня, а попередні підсумки свідчать, що серед інших театрів першість тримає Київський театр на Подолі. Відразу дві його постановки - "На дні" і "Минулого літа в Чулимську", за даними ЗМІ, отримали максимальну кількість голосів від експертів премії.

Премію було засновано в 1992 році Київським відділенням Спілки театральних діячів України, згодом її співзасновником виступило Головне управління культури КМДА. За ці роки володарями "Пекторалі" ставали найвідоміші особистості українського театру. Серед них Богдан Ступка, Анатолій Хостікоєв, Ада Роговцева, Наталя Сумська та інші.

Уперше премію вручали 27 березня 1993 за підсумками досягнень у сезоні 1991-1992. "Київська пектораль" стала прикладом для створення таких російських театральних нагород, як "Золота маска", "Криштальна Турандот", "Чайка" та інших, що з'явилися значно пізніше.