Розенко сказав, як "в ідеалі" мають виглядати українські пенсії

Збільшення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень має дати вагомий додатковий ресурс бюджету Пенсійного фонду України.

Про це в інтерв’ю "Урядовому кур’єру" заявив віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

За його словами, на фінансовий стан бюджету Пенсійного фонду найбільше впливають два основні чинники: малі заробітні плати українців, з яких сплачуються внески, і те, що багато наших співгромадян або взагалі працюють у тіні, не сплачуючи внесків, або сплачують їх не з реальної суми доходів, більшу частину яких отримують у конвертах.

"Тому рішення уряду щодо збільшення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень на місяць є вчасним і дуже потрібним. Це має дати вагомий додатковий ресурс бюджету Пенсійного фонду. І тому вже цього року вперше за останні років 15 ми очікуємо на вагоме зменшення його дефіциту", - наголосив віце-прем’єр.

Водночас Розенко зауважив, що в межах однієї солідарної системи пенсійного забезпечення неможливо істотно поліпшити життя українців. "Тобто і нинішніх, і майбутніх пенсіонерів", - уточнив він.

"Недарма в чинному українському законодавстві передбачено запровадження трирівневої пенсійної системи: солідарної, накопичувальної й недержавної. Тобто, в ідеалі пенсія кожного українця має складатися з трьох частин: 60% - солідарна, 30 - накопичувальна і 10 - недержавне пенсійне страхування. А проблема низьких пенсій полягає в тому, що фактично працює лише солідарна система. І українці отримують тільки 60% того, що могли б, аби вже нині якісно працювали усі три рівні", - підкреслив Розенко.