МОЗ попереджає: без медреформи населення України скорочуватиметься

Відтермінування змін в системі охорони здоров’я призведе до подальшого скорочення чисельності громадян України.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"За даними офіційної статистики, за 25 років незалежності населення України скоротилося на понад 9 млн осіб, дитяче - зменшилось майже вдвічі і сьогодні становить 7,6 млн. У цій сумній статистиці не останню роль відіграє неефективна система охорони здоров'я", - сказав Ковтонюк.

Він наголосив, що реформа охорони здоров'я торкнеться всієї медичної галузі - від освіти до фармринку, до відносин між лікарем та пацієнтом. Окрім того, зміни вдарять по лобістах, які захищають тіньові потоки, та викличе спротив "споживачів" бюджетних коштів за ліжко-місця.

Так, впровадження оплати за конкретну медичну послугу або пролікований випадок знищить хабарі в конвертах, які пацієнти зараз платять всім - від санітарки до головного лікаря.

"Між лікарем та пацієнтом не буде готівкових розрахунків і хворого на каталці не питатимуть чи є у його родичів гроші, аби заплатити за операцію", - зазначив заступник міністра.

Використання європейських протоколів лікування, у свою чергу, знищить таке поняття як "поліпрагмазія", коли пацієнту виписували надмірну і непотрібну кількість ліків.

Впровадження референтних цін на ліки суттєво вплине на їх вартість та унеможливить "накрутки", коли ціна одного й того ж препарату в Україні вища, ніж, наприклад, у Польщі. А закупівля ліків через міжнародні організації знищить корупцію на тендерах.

Окремо масштабні зміни торкнуться інфраструктури галузі у зв'язку з підсиленням одних лікарень та перепрофілюванням інших.

Нагадаємо, що 10 квітня Кабінет міністрів вніс на розгляд Верховної Раді чотири законопроекти щодо реформи системи охорони здоров'я.