Директор НАБУ заявляє про тиск на експерта, яка перевіряла “рюкзаки Авакова”

Артем Ситник заявляє, що МВС порушило кримінальну справу стосовно експерта, яка проводила товарознавчу експертизу у так званій справі "рюкзаків Авакова".

Про це він сказав у коментарі журналістам, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Є служби, які дотичні до нашої роботи. У першу чергу це експерти, які пишуть висновки, особливо це стосується тих справ, де встановлені збитки. І це не перший випадок, коли на експертів здійснюється тиск. У даному випадку йдуть погрози та здійснюється тиск МВС. Зараз зареєстроване провадження щодо експерта, що нібито він підробив висновок. Цей експерт досліджував сам рюкзак", - сказав директор НАБУ.

Ситник уточнив, що під час експертизи фахівець досліджував не вартість рюкзака, а його відповідність встановленим критеріям.

"Чомусь на думку сторони захисту ця експертиза має визначальне значення для справи. Тому, мабуть, у зв'язку з цим здійснюється тиск на цього експерта", - припускає директор НАБУ.

Пізніше у НАБУ повідомили Укрінформу, що Головне слідче управління Нацполіції порушило кримінальну справу відносно експерта ТОВ "Бюро судових експертиз "Надія" Бугрової Надії Костянтинівни. Також адвокати підозрюваного у даній кримінальній справі екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря зверталися до Міністерства юстиції з вимогою позбавити права Надію Бугрову займатися експертною діяльністю. Водночас Мін'юст, після проведення перевірки, застосував до експерта дисциплінарне стягнення у вигляді попередження.

Як повідомлялося, 31 жовтня 2017 року в рамках розслідування справи про розтрату 14 млн грн під час закупівлі рюкзаків для Нацгвардії були затримані син глави МВС Арсена Авакова Олександр, екс-заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар та керівник ІТ-компанії "Turboseo" Володимир Литвин.

Читайте також: Суд переніс апеляцію на арешт майна Авакова-молодшого

Для всіх трьох фігурантів Солом'янський районний суд Києва 1 листопада обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

Наразі НАБУ завершило слідство у даній справі та передало матеріали стороні захисту для ознайомлення.