Посольство США зробило заяву у день пам’яті Георгія Гонгадзе

Відео

Посольство США в Україні у день пам’яті Георгія Гонгадзе наголосило на необхідності притягнути до відповідальності всіх причетних до викрадення та вбивства журналіста.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві диппредставництва у Твіттері.

«З нагоди 21-ї річниці зникнення журналіста Георгія Гонгадзе ми знову наголошуємо: влада має притягнути до відповідальності його вбивць та всіх причетних до його викрадення та вбивства», - заявили американські дипломати.

16 вересня - день пам'яті Георгія Гонгадзе (1969-2000), українського журналіста, засновника та першого головного редактора інтернет-видання «Українська правда».

Читайте також: Посольство США закликало Венедіктову забезпечити повне розслідування вбивства Гонгадзе

Гонгадзе зник 16 вересня, а 2 листопада в Таращанському лісі, за 70 км від Києва, було знайдено тіло, в якому друзі та родичі впізнали тіло журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердило, що знайдений труп - це тіло Гонгадзе. Однак, лише у лютому 2001 року Генеральна прокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею «Навмисне вбивство», а у вересні 2002 року визнала, що знайдене в Таращанському лісі тіло належить Гонгадзе.

Читайте також: Верховний Суд лишив без змін вирок Пукачу — довічне ув’язнення

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

Колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача 29 січня 2013 року було засуджено до довічного позбавлення волі.