Данілов назвав регіони, в яких виявлені випадки небезпечної мутації штаму Delta

На території України науковці підтвердили наявність мутованого штаму Дельта, який є більш небезпечним. Наразі випадки зараження виявлені на Західній Україні та в Києві.

Про це в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV заявив секретар РНБО Олексій Данілов, передає Укрінформ.

«На превеликий жаль, в п’ятницю наші науковці закінчили дослідження і ми маємо на сьогоднішній день підтвердження, що мутація Дельти, яка почалась з Великої Британії, сьогодні вже є на території нашої країни», - повідомив Данілов.

Найбільше таких випадків, за його словами, наразі виявлено на Західній Україні — у Львові, Тернополі, а також згаданий штам починає з’являтись у Києві.

Читайте також: В Ізраїлі виявили нову мутацію штаму Delta

Секретар РНБО також підкреслив, що Україна лише починає заходити в пік захворюваності на COVID-19, і найближчі кілька тижнів можуть виявитись складними для системи охорони здоров’я.

«Ми зараз тільки заходимо в пік, нас очікують 2 тижні дуже складної ситуації, пов’язаної з ковідом. Наша система охорони здоров’я має на сьогоднішній день 90 тисяч ліжок, які підготовлені для того, щоб можна було приймати наших хворих. У нас сьогодні знаходиться в лікарнях 46 тисяч. За нашими прогнозами, буде знаходитись максимально 55 - до 60 тисяч осіб», - повідомив Данілов, додавши, що активна вакцинація громадян та дотримання протиепідемічних заходів дозволили б полегшити ситуацію.

Читайте також: У МОЗ пояснили нинішню високу COVID-смертність в Україні

Данілов вкотре закликав громадян вакцинуватися та поінформував, що Україна отримала понад 25 млн доз чотирьох видів вакцин. На сьогодні вже зроблено понад 16 млн доз вакцинації, 9 млн доз зараз наявні в системі охорони здоров’я, тож кожен бажаючий може вакцинуватись.

Крім того, Данілов нагадав, що Україна знаходиться у стані інформаційної війни з Російською Федерацією і антивакцинальні настрої спеціально розганяються, аби дестабілізувати ситуацію в країні.

«Ми маємо сьогодні великий вплив, перш за все інформаційний вплив. Розповідають про якесь чіпування. На превеликий жаль до цього задіяні певні релігійні організації, і ми маємо дуже складу ситуацію, коли людям складно пояснити що це їхнє здоров’я», - наголосив Данілов.

Як повідомляв Укрінформ, нова мутація штаму Дельта, яку виявили у Великій Британії, отримала назву AY.4.2. За даними науковців, вона може бути на 10-15% заразнішою, ніж сама Дельта, яка своєю чергою шириться у сім разів швидше за оригінальний штам з китайського Уханю.