Препарати від COVID-19, які Україна отримала зі США, діють лише на початку хвороби - лікар

Новітні ліки від коронавірусу "Бамланівімаб" та "Етесевімаб" діють лише до п’яти днів від моменту захворювання.

Про це в Івано-Франківську розповів в.о. гендиректора обласної клінічної інфекційної лікарні Микола Стовбан, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про застосування цих препаратів на Прикарпатті.

"Діагностика ПЛР–це слиз. Є 72 години для того, щоб вірус не проник зі слизу у кров. Ці ліки "Бамланівімаб" та "Етесевімаб" якраз блокують мембрану і не дають вірусу проникнути в саму клітину. Тому точка прикладання цих препаратів – п’ять днів від моменту захворювання. Тобто, якщо ви помітили, що у вас температура, нежить, кашель, кишково-шлункові розлади, втрата смаку чи нюху, треба звернутись до лікаря в поліклініку і вам дадуть ці ліки», - стверджує Стовбан.

Читайте також: В Україну доставили 60 тисяч флаконів інноваційних ліків проти COVID-19

За його словами, на Прикарпатті медикаменти "Бамланівімаб" та "Етесевімаб" отримали 22 медичні заклади, які мають свої приймальні відділення або поліклініки. Там їх можна отримати безкоштовно.

«Ці медикаменти поєднуються і крапають в амбулаторних умовах. Якщо людина приходить на 7-8-9-й чи 10-й день коронавірусної хвороби, ці ліки вже неефективні і їх не можна видати», - запевняє Стовбан.

За його словами, вдома використовувати ці ліки не можна. У COVID-лікарнях їх практично не застосовували, тому що там госпіталізують пацієнтів переважно на 7-й день хвороби і більше.

Читайте також: У регіонах відновили роботу моніторингові групи з подолання COVID-19

Відомо, що 20 тис. флаконів "Бамланівімаб" (Bamlanivimab) та 40 тис. флаконів "Етесевімаб" (Etesevimab) були доставлені в Україну 4 вересня за сприяння Посольства України в США як гуманітарний вантаж, наданий американською благодійною організацією Direct Relief. Останні домовленості щодо отримання цієї допомоги були узгоджені під час візиту Президента Володимира Зеленського та міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка до США. Пізніше ліки були розвезені в регіони. Механізм їх дії полягає у блокуванні прикріплення вірусу до мембрани клітини, що унеможливлює потрапляння SARS-CoV-2 в клітини людини, що нейтралізує дію вірусу та сприяє запобіганню розвитку та лікуванню COVID-19.

У вересні на Прикарпаття доставлені 630 флаконів Bamlanivimab та 1260 флаконів Etesevimab.