Уряд затвердив склад комісії, яка оцінить роботу НАЗК

Уряд ухвалив розпорядження про затвердження складу комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК.

Рішення ухвалене під час чергового засідання уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ця комісія проводить незалежну оцінку ефективності діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції у складі трьох осіб, які призначаються Кабінетом Міністрів на підставі пропозицій донорів, які протягом останніх двох років до проведення оцінки надавали Україні міжнародну технічну допомогу у сфері запобігання і протидії корупції», - прокоментував міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов це рішення у Телеграмі.

До складу комісії увійшли:

  • Джозеф Генглоф (США) – працював начальником юридичного управління генерального інспектора в Адміністрації соціального забезпечення США. Був заступником директора управління урядової етики при уряді США. Працював старшим радником управління міжнародних справ Міністерства юстиції США. Оцінювач та експерт з питань розкриття фінансової інформації державними службовцями, захисту прав викривачів та фінансування політичних партій та інших відповідних сфер Групи держав проти корупції (ГРЕКО).
  • Діана Курпнієце (Латвія) – старший консультант PricewaterhouseCoopers у Латвії. Експерт-консультант ГРЕКО та ОЕСР з питань запобігання корупції, доброчесності та підзвітності, фінансування політичних партій та лобізму. Оцінювач ГРЕКО у Норвегії, Естонії, Сербії та Вірменії. Очолювала відділ запобігання корупції та відділ зв’язків із громадськістю, навчання та міжнародних відносин в Бюро із запобігання і боротьби з корупцією Латвії. У минулому - виконавчий директор Transparency International Латвія.
  • Лаура Стефан (Румунія) – міжнародний експерт з питань антикорупційної реформи для ЄК, Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Програми розвитку ООН, ОЕСР, інших міжнародних донорів. Була директором у Міністерстві юстиції Румунії. Експерт та оцінювач ГРЕКО у чергових раундах оцінки. Очолювала секретаріат Міжнародної антикорупційної консультативної ради при Верховній Раді України. Голова регіональної антикорупційної ініціативи, що об’єднує країни Південно-Східної Європи для співпраці з реалізації антикорупційних ініціатив і міжнародний член Незалежного антикорупційного консультативного комітету у Молдові.
Читайте також: У НАЗК перевірили декларацію Зеленського – порушень не знайшли

Як повідомляв Укрінформ, 20 травня 2020 року Кабінет Міністрів України підтримав проєкт постанови «Про затвердження критеріїв та методики проведення оцінювання ефективності діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції». Таку оцінку проводить комісія з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК у складі трьох осіб, які призначаються КМУ.