Денісова зустрілася з матір’ю Саакашвілі

Фото

Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова обговорила стан здоров’я Міхеїла Саакашвілі під час зустрічі з його матір’ю - Гіулі Аласанією.

Про це Людмила Денісова повідомила у Фейсбуку, передає Укрінформ.

“Обговорили стан здоров’я Міхеїла та умови його перебування в медзакладі в’язниці №18. Поінформувала про заходи, які вживаються задля забезпечення захисту його прав та належного поводження”, - йдеться в повідомленні.

Денісова, серед іншого, зазначила, що вона скерувала заяви про порушення прав Міхеїла Саакашвілі до верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, голови ОБСЄ Анн Лінде, комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, Комітету ООН з питань запобігання катуванням, Комітету Ради Європи з питань запобігання катуванням та нелюдському чи принизливому поводженню або покаранню, дев’яти представництв міжнародних правозахисних організацій та 78 дипломатичних представництв іноземних держав в Україні.

Омбудсман висловила сподівання, що привернення уваги міжнародної спільноти до порушення прав Саакашвілі дозволить забезпечити його права на життя, безпеку, належну меддопомогу і справедливий суд.

Як повідомляв Укрінформ, 15 листопада Людмила Денісова прибула до Грузії, щоб відвідати Міхеїла Саакашвілі в пенітенціарній установі №18 у Глдані.

16 листопада вона повідомила, що їй відмовили у відвіданні Саакашвілі. Окремо Денісова поінформувала, що Європейський суд з прав людини визнав, що голові Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеїлу Саакашвілі загрожує безпосередній ризик незворотної шкоди.

Нагадаємо, 1 жовтня експрезидента Саакашвілі затримали в Грузії, де проти нього порушено низку кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що він оголосив голодування, назвавши себе політв'язнем.

8 листопада Саакашвілі перевели з в'язниці у Руставі до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі. У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його "тягнули по землі, тягали за волосся та кілька разів ударили по шиї".

МЗС України закликало перевести Саакашвілі у цивільну медустанову.