Ляшко розповів про новий проєкт з обласними та дитячими лікарнями

Завдяки аеромедичній евакуації лише у жовтні вдалося врятувати життя як мінімум 35 людям.

Про це сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на Міжнародному форумі інфраструктури і транспорту MINTRANS, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Коли на початку року ми говорили про вертолітній майданчик, то говорили про те, що це немає куди витратити гроші... Але вже за останній місяць, жовтень, аеромедична евакуація врятувала життя як мінімум 35 людям. Це за жовтень місяць у двох пілотних областях, де ми сьогодні робимо аеромедичну евакуацію, - це Львівська і Київська область. Гелікоптери працюють, допомагають досить швидко доставити людину для надання екстреної медичної допомоги там, де це потрібно”, - розповів Ляшко.

MINTRANS Forum 2021 / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Проте, за його словами, наразі є проблема відсутності гелікоптерних майданчиків у обласних лікарнях, куди треба доставляти хворих.

“Сьогодні ми сідаємо на стадіони, на майданчики поруч, але ми розуміємо - в нас є два роки і ми поширимо аеромедичну евакуацію повністю на всю країну. Будуть задіяні всі обласні лікарні, будуть задіяні всі області, і парк гелікоптерів, який сьогодні є в Міністерства внутрішніх справ, також поповнюється. Він забезпечить нам покриття і аеромедичну евакуацію всім, хто цього потребує”, - наголосив Ляшко.

Він розповів, що наразі в Україні запускається новий проєкт, в межах якого планується в кожній області в одній обласній клінічній лікарні та одній дитячій провести оновлення та реконструкцію.

“У деяких областях це буде реконструкція існуючих приміщень, в деяких областях - будівництво нових лікарень, у деяких — нових корпусів. Це нам дозволить забезпечити надкластерні лікарні - тобто багатопрофільні обласні клінічні й дитячі лікарні зробити в новому європейському вимірі, забезпечити їх інноваційними технологіями для того, щоб українці могли отримати медичну допомогу вчасно якісно та ефективно. І в кожній із них з’явиться вертолітний майданчик”, - розповів Ляшко.

Водночас він зауважив, що аеромедична евакуація - це не тільки екстрена медична допомога, це ще й розвиток трансплантології.

“У нас сьогодні працюють 23 центри трансплантології. Їхня кількість постійно збільшується. За 2020 рік ми зробили трансплантацій більше, ніж з часів незалежності, а за 2021 рік ми зробили більше трансплантацій, ніж за 2020 рік із часів незалежності. Тобто ми постійно розвиваємося , вже робимо пересадки і серця, і легень... Ми збільшуємо тарифи, які оплачує держава закладу охорони здоров’я , який провів трансплантацію”, - сказав міністр.

Як повідомлялося, у березні 2021 року Кабінет Міністрів підтримав спільну ініціативу Міністерства внутрішніх справ і Міністерства охорони здоров’я щодо створення Єдиного аеромедичного простору, який передбачатиме запровадження системи аеромедичної евакуації та авіаційне транспортування анатомічних матеріалів реципієнтів.