Марафон Зеленського, німецький «Світлофор», Javelin і Чорна п’ятниця – публікації тижня

Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

5-годинний пресмарафон Володимира Зеленського: головні тези

Президент України Володимир Зеленський 26 листопада дав пресконференцію, присвячену «екватору» його каденції. До участі були запрошені журналісти 32 іноземних та українських ЗМІ. Президент говорив про загрозу з боку РФ, зрив спецоперації «вагнерівців», судову реформу, кадрову політику, а також розповів, чи планує йти на другий термін. Про все це і не тільки – в нашій добірці цитат за підсумками пресконференції.

***

А Україна готова вистояти проти агресії? РФ точно подавиться, але за певних умов

Уже декілька тижнів не вщухають розмови про ризики масштабного наступу Росії на територію України. Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що вторгнення росіян може відбутись у січні-лютому одразу з кількох напрямків: через ділянки східних кордонів – як контрольовані, так і непідконтрольні Києву, – а також з Криму і Білорусі. Західні медіа з посиланням на розвідку США надають схожу інформацію. Bloomberg пише, що Росія посилила дезінформаційні атаки проти України. Очевидно, РФ готує і агентів для дестабілізації ситуації в Україні. Чи можливий наступ РФ? Скажемо так: від Путіна можна очікувати чого завгодно. Укрінформ запитав, що думають військові експерти. Наскільки готове українське військо до найгіршого сценарію?

***

Захисні «козирки» від Javelin на російських Т-72: спеціалісти в них не вірять

Чи використовували ЗСУ Javelin на Донбасі? Джерела розійшлися в свідченнях. Але основне те, що захисту від цієї зброї у ворога не було й немає. Бойові машини РФ не захищені від ракет Javelin, які вражають ціль у верхню проекцію, тобто б'ють у найменш захищену частину танка. Протягом останніх тижнів Інтернетом шириться інформація, що Росія нібито дообладнала свої танки (Т-72Б3М і Т-72Б3) протикумулятивним екраном. Тобто, аби зменшити градус побоювання, російське командування прийняло рішення: на баштах танків наварювати специфічні конструкції – так звані «козирки». Що про це відомо? Це реальний захист, чи блеф?

***

Шольц приходить на зміну Меркель: Чого чекати від «Світлофора» в Німеччині

У Німеччині перемовини трьох партій – Соціал-демократичної, Вільної демократичної і «Зеленої», – коаліції, яка отримала назву «Світлофор» згідно з партійними кольорами, завершилися ухваленням Коаліційної угоди. Це відкриває шлях до створення наступного та першого подібного уряду ФРН. Що написано в угоді новоствореної урядової коаліції про зовнішню політику та безпеку? Зокрема, нас цікавить Україна, а ця тема зайняла важливе місце в документі. «Світлофорна коаліція» висловила рішучий намір домагатися деокупації Криму і загарбаних Москвою територій на сході України. Що означають і чого чекати від таких жорстких меседжів на адресу Кремля?

***

Сало, овочі, олія... Чому вартість харчів знов б’є рекорди

Українці звикли до постійного подорожчання продуктів. Навіть до аномального зростання цін на окремі харчі – то на гречку, то на цибулю, то на олію чи цукор. Але, як правило, неприємні цінові удари пом’якшує здешевлення інших харчів. А так, щоб дорожчало все й одразу, в умовах стабільної національної валюти буває рідко. Тож зараз маємо “унікальну” можливість відчути таке на своїх гаманцях. Бо продукти, які порівняно з минулою осінню втратили у ціні, можна порахувати на пальцях. Тут “завдячуємо” не лише сезонному чиннику і зовсім не дефіциту, кажуть експерти.

***

Чорна п’ятниця-2021: як пандемія за майже два роки вплинула на покупки

Як показують опитування, українці не надто вірять знижкам у Чорну п’ятницю, втім, для багатьох підприємств це «свято торгівлі» все одно залишається чудовою нагодою «розпродатись». Звісно, цьогорічна Чорна п’ятниця, як і минулого року, випала на карантинні часи, і це не могло не вплинути на пріоритети українців. Більш того, невакцинованим у 2021-му не так просто потрапити до торговельних прилавків. Згідно із дослідженнями, з кожним «ковідним» роком українці дедалі менш охоче роблять покупки саме в Чорну п’ятницю. Крім того, зростає відсоток онлайн-замовлень. Розповідаємо, що купують найохочіше, як змінюються смаки покупців, а також даємо поради для безпечного шопінгу в інтернеті.

***

«Рожеве місто» Єреван: коньяк з «жіночими» ніжками і своя кремнієва долина

За паспортом Єреван старший за Рим, однак уміло маскується під молодий і сучасний мегаполіс. Усе завдяки родзинці міста - рожевим будівлям, побудованим з вулканічного туфу. Навіть звичні нашому оку хрущовки виглядають більш ошатними у рожевому кольорі. Ще одна фішка Єревана - Каскад, помпезні сходи з молочного травертину. Піднятися ними має кожен, хто сюди приїхав. А це ні мало, ні багато 675 сходинок вгору (для ледачих передбачений ескалатор) на оглядовий майданчик, звідки відкривається вид на все місто. Розповідаємо, куди піти в Єревані, де навчають майбутніх айтішників і чому легше піднятися на гору Арарат, ніж з підвалів «Арарату».

***

Ірма Вітовська, актриса театру і кіно: Давайте бути європейцями і чекати від кіно не тільки «ха-ха» та «хі-хі»

Комітет Національної премії імені Тараса Шевченка оприлюднив лонглист. У номінації «Кіномистецтво» подана кандидатура Ірми Вітовської як виконавиці головних ролей одразу кількох фільмів, створених за підтримки Держкіно: «Брама», «Мої думки тихі» та «Казка старого мельника». Наразі актриса продовжує активно зніматися, і, можливо, поки ми дочекаємося остаточного оголошення імен лауреатів премії (яке відбудеться 9 березня, до дня народження Тараса Шевченка), глядачі ще встигнуть побачити Вітовську на широких екранах у нових ролях нових кінокартин. Талановита акторка розповіла Укрінформу про три найближчі прем’єри кінострічок за її участю.

***

Ігор Євтушенко, двірник, який виграв чемпіонат світу: Тренера з бразильського джиу-джитсу в мене не було ніколи

Херсонець Ігор Євтушенко нещодавно став чемпіоном світу з бразильського джиу-джитсу. Він виступав у категорії «Майстер 4» (69 кг), перемігши у фіналі представника Азербайджану Азада Джафарзаде. Чоловік займається цим єдиноборством з 42-річного віку – тобто шість років, він є також чинним чемпіоном України й Європи. А став херсонець відомим у країні завдяки посту-проханню в соцмережах допомогти зібрати кошти для поїздки на чемпіонат, що відбувся в Об’єднаних Арабських Еміратах. Там і написав, що працює звичайним двірником і що сума, яку потрібно зібрати, для нього «непідйомна». Але мрії збуваються - гроші вдалося зібрати всього за п’ять днів. Укрінформ взяв інтерв’ю у спортсмена, який повернувся в Херсон із перемогою.

Іще більше публікацій читайте тут, а всі інтерв’ю - за цим лінком.

Фото: ОП