Справа про держпереворот: Венедіктова пояснила, чому СБУ чекала кілька днів після заяви Зеленського

Служба безпеки України порушила справу за фактом підготовки протиправних дій, направлених на захоплення державної влади, за декілька днів після відповідної заяви Президента, оскільки розвідувальні органи перевіряли інформацію.

Про це повідомила у коментарі журналістам генпрокурор Ірина Венедіктова, передає кореспондент Укрінформу.

Зокрема, за її словами, відповідні дані др ЄРДР були внесені 28 листопада.

"Я подивилася історію, яким чином кримінальне провадження вносилися др ЄРДР. Чому у нас такі речі пов'язані з таймінгом? Оскільки історія... так чи інакше пов'язана з інформацією розвідорганів, СБУ, яка вносила в ЄРДР, перевіряла інформацію, аналізувала, і вже безпосередньо слідство почало свою роботу", - сказала Венедіктова.

При цьому генпрокурор додала, що не може розповісти про деталі слідства і закликала дочекатися офіційної інформації СБУ.

Як повідомляв Укрінформ, 26 листопада Президент Володимир Зеленський заявив, що в українських спецслужб є інформація про переговори представників України і Росії про можливу участь Ріната Ахметова в державному перевороті. У це Ахметова начебто втягує його оточення.

Служба безпеки України розслідує підготовку окремими громадянами України дій з метою захоплення державної влади. Провадження відкрито за ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України – за фактом готування окремими громадянами України та Російської Федерації дій з метою захоплення державної влади.