Пілотний проєкт з трансплантації продовжується на 2023 рік - Ляшко

Пілотний проєкт з трансплантації буде продовжено до грудня 2023 року, при цьому з’явиться можливість дати згоду чи незгоду на забір органів після смерті через “Дію”.

Як передає Укрінформ, про це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив у Фейсбуці, коментуючи підписання Президентом змін до деяких законів, що регулюють питання трансплантації.

Очільник МОЗ виокремив ключові аспекти закону:

  • продовжує до грудня 2023 року пілотний проєкт із трансплантації;
  • з’являється можливість дати прижиттєву згоду чи незгоду на забір органів для трансплантації у випадку смерті через портал “Дія”;
  • удосконалено алгоритми підбору пари донор - реципієнт Єдиною державною інформаційною системою трансплантації органів і тканин.

Міністр нагадав, що в Україні вже діють 26 центрів трансплантації. І в середу він відвідав один із них - на базі Київської обласної клінічної лікарні.

За словами Ляшка, результат роботи цього центру вражає, адже лише за останні 6 місяців у закладі зробили 41 органну трансплантацію. ”У планах розвивати цей напрямок і далі, зокрема планується запуск трансплантації печінки”, - поінформував глава МОЗ.

Він подякував лікарям за ці успіхи та зазначив, що “зі своєї сторони будемо робити все можливе для того, щоб наші пацієнти лікувались вдома, тим більше, що все для цього маємо”.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Зеленський підписав закон про врегулювання питань трансплантації анатомічних матеріалів людині, зокрема щодо оплати та надання прижиттєвої згоди або незгоди на донорство.

Наприкінці минулого року Кабінет Міністрів продовжив дію пілотного проєкту з трансплантації на 2022 рік.

Фото: Віктор Ляшко, ФБ