Нацслужба здоров’я оплатить медзакладам вакцинацію проти COVID-19

Вакцинація від COVID-19 входить як окрема складова до Програми медичних гарантій 2022 року. НСЗУ оплачує медзакладам вакцинацію згідно з укладеними договорами. 

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Як і в минулому році, пацієнти можуть вільно вакцинуватися проти коронавірусної хвороби безоплатно. Національна служба здоров’я України продовжує укладати з надавачами медичних послуг договір за напрямом вакцинації від COVID-19 та оплачує закладам надану пацієнту послугу з вакцинації: 35 гривень за перший раунд вакцинації від COVID-19, 84 гривні - за другий та 60 гривень - за третій раунд вакцинації", - сказав Ляшко.

Читайте також: Кредит на зарплати: НСЗУ прокоментувала ситуацію зі Славутською лікарнею

У послугу, крім власне вакцинації, входить фіксування факту щеплення в електронній медичній картці пацієнта - для можливості в подальшому згенерувати сертифікат у “Дії”, а також видача COVID-сертифіката. Згенерувати та роздрукувати сертифікат про вакцинацію може кожен, хто має смартфон або комп’ютер. Для цього не обов'язково йти до свого сімейного лікаря.

Міністр нагадав, що вакцинація відбувається згідно зі встановленими правилами.

Медичні працівники інформують людину щодо процедури вакцинації та отримують інформовану згоду — документ, який кожен підписує перед щепленням.

Далі медичний працівник опитує людину, щоб виявити протипоказання, з’ясувати схильність до алергій. Також інформує про подальші дії та можливі побічні реакції. Потім сама медична маніпуляція - укол у передпліччя.

Читайте також: Шмигаль доручив розробити інструменти розв'язання проблем із виплатами зарплат медикам

Протягом 30 хвилин після щеплення людина має залишатись під спостереженням, щоб медики могли зафіксувати несприятливі події після імунізації, в разі їх виявлення, та надати необхідну допомогу. Факт вакцинації реєструють в електронній медичній картці пацієнта.

Вакцинуватися від COVID-19 можна в закладі первинної медичної допомоги, який має договір з НСЗУ за пакетом вакцинації, а також у пунктах вакцинації, які можуть розташовуватися у різних медичних закладах та у центрах масової вакцинації.

Також можна викликати мобільну бригаду з імунізації, яка вакцинує організовані колективи із більше ніж 50 людей та маломобільне населення.

Як повідомляв Укрінформ, від початку вакцинальної кампанії щеплено 15 499 220 людей, з них отримали першу дозу – 15 499 218, дві дози – 14 840 450, отримали додаткову дозу – 21 563 людини, бустерну – 493 303 людини. Загалом проведено 30 854 534 щеплення.

За добу 8 лютого проти COVID-19 вакциновано 72 007 людей.