Учені назвали «золотий напій», що знижує цукор у крові при діабеті
Учені з'ясували, що яблучний оцет допомагає знизити високий рівень цукру в крові і стабілізувати його протягом кількох місяців при діабеті другого типу.
Як передає Укрінформ, про це повідомляє Express.
Як зазначається, цукровий діабет другого типу – це хронічний стан, при якому рівень цукру в крові підвищується до небезпечного рівня, якщо не вжити спеціальних заходів. Високий рівень цукру в крові є результатом порушення вироблення інсуліну.
Дані, опубліковані у Journal of Medical Research & Health Sciences, свідчать, що вживання цього «золотого напою» може мати сильний вплив на рівень цукру в крові.
У ході дослідження вчені відібрали та розподілили на дві групи 110 пацієнтів з цукровим діабетом другого типу.
Першій групі давали 15 мл яблучного оцту, розчиненого у 200 мл води під час вечері протягом трьох місяців. А інша група отримувала плацебо.
Фахівці оцінювали та аналізували HbA1C (глікозильований гемоглобін) натще в учасників протягом усього періоду дослідження. В результаті вчені виявили «значну» зміну HbA1c і рівня цукру в крові натщесерце в першій групі.
Натомість у групі плацебо значних змін середнього значення цих статистичних даних не спостерігалося.
Як відомо, цукровий діабет другого типу, який раніше називали інсулінонезалежним цукровим діабетом або діабетом дорослих, є порушенням метаболізму, для якого характерний високий рівень глюкози в крові за умови резистентності до інсуліну та відносної недостатності інсуліну. Цим він відрізняється від цукрового діабету першого типу, при якому існує абсолютна нестача інсуліну через руйнування інсулоцитів в підшлунковій залозі.
Класичними симптомами є надмірна спрага, часте сечовипускання та постійне відчуття голоду. Діабет другого типу становить близько 90% випадків діабету, інші 10% складають, в першу чергу, цукровий діабет першого типу та гестаційний діабет. Ожиріння вважається основною причиною діабету другого типу в людей, що мають генетичну схильність до захворювання.