Як у декілька кліків допомогти тим, хто поряд

Традиція взаємодопомоги має глибоке історичне коріння

Важливою рисою нашого національного характеру є співчутливість та бажання допомогти тим, хто потрапив в скруту.

Яскравим прикладом взаємодопомоги в українській традиційній культурі є толока, яка являла собою колективну працю громади для реалізації робіт, що вимагали залучення значної кількості рук: допомогти накрити дах, зібрати врожай, збудувати будинок, школу, церкву тощо. Обов’язковою в усіх регіонах України була участь в толоці для допомоги тим, хто потрапив у біду (після пожежі, стихійного лиха, особистої трагедії). Взаємодопомога та доброзичливість сприяють утворенню в українському суспільстві родинної атмосфери єдності.

Зважаючи на ці риси українського національного характеру, ще в перші дні повномасштабного вторгнення РФ, в мене народилася ідея створення порталу «Поряд».

«Поряд» – це портал, що єднає українців. Наша мета проста: зробити так, щоб той, хто потребує допомоги, отримав її від тих, хто поряд. Саме навколо цієї мети об’єдналась наша команда.

Більшість з нас із перших днів повномасштабної війни активно включились у волонтерську діяльність. Ми бачили тисячі чатів в різних месенджерах та групи в соціальних мережах, де люди шукали допомогу, чи намагались допомогти іншим. Серед безлічі цих дописів і повідомлень було досить легко загубитися. Тому виникла потреба максимально спростити комунікацію між ними. Так і народився портал «Поряд».

Ми створили зручний сервіс для розміщення та пошуку запитів на допомогу. Зробили все можливе, аби отримати та надати допомогу можна було в декілька кліків, а з інтерфейсом сайту розібрався кожен.

Вагомою перевагою порталу є поділ потреб людей на категорії, завдяки цьому людина, котра прагне допомогти, легше зорієнтується на ті запити, які їй підходять. Окрім стандартних гуманітарних категорій таких як “Їжа” та “Ліки”, на порталі присутня категорія “Консультації”, де українці зможуть звернутись за допомогою до юристів, психологів та інших фахівців. За результатами опитування Національного демократичного інституту та Київського міжнародного інституту соціології – 69% жінок і 46% чоловіків поскаржились на погіршення психічного здоров’я, тому запит на кваліфіковану психологічну допомогу високий.

Завдяки порталу люди відчувають, що вони не самотні та можуть розраховувати на допомогу навіть, якщо вимушено опинилися в чужому місті, де часом виникають проблеми, які складно вирішити. Міжнародна організація міграції надала дані, що понад 7,7 мільйонів мешканців України, внаслідок збройної агресії РФ, стали внутрішньо переміщеними особами. У воєнний час багато хто залишився без житла, ліків, одягу, транспорту та інших життєво необхідних речей, проте  поряд є люди, які хочуть і можуть вам допомогти. Загалом, з початку повномасштабного вторгнення рівень довіри українців до людей підвищився – з 45% до 63%. Такі цифри свідчать про те, що українці консолідуються та гуртуються. Саме єдність є тим фактором, що допоможе нам перемогти у війні.

Зараз критично важливо, щоб наші громадяни не почували себе покинутими, вони мають відчувати єдність та турботу, як від держави, так і від співвітчизників і наш портал буде активно сприяти цьому.

Символічно, що перший запит про допомогу на нашому порталі залишив Олексій із Маріуполя – міста, яке російські окупанти фактично стерли з лиця землі та яке є місцем болю всієї України. Його будинок згорів, а сам він, тікаючи з міста, залишився без елементарних речей. Дізнавшись від знайомих про запуск платформи «Поряд», він залишив запит на взуття та літній одяг. Разом з командою ми не стали чекати, поки хтось відгукнеться та самі надали йому усі потрібні речі, запустивши роботу порталу.

«Поряд» працює вже 2-й місяць. І ми бачимо позитивний результат нашої роботи. Понад 30 000 українців залишили свої запити на порталі «Поряд» та значна кількість з них вже отримали допомогу. Ми продовжуємо роботу з покращення існуючих функцій та розробки нових, щоб «Поряд» був ще зручнішим та ефективнішим інструментом для допомоги.

Значний відсоток запитів на допомогу – це продукти харчування. За даними МОМ половині вимушених переселенців відчувають нестачу продуктів, а 28% родин із дітьми віком до 5 років сказали, що вони не можуть забезпечити вдосталь їжі, аби прохарчувати дитину. Тому зараз ми ведемо переговори із декількома великими компаніями щодо підписання з ними угод про співпрацю, щоб, наприклад, велика продуктова мережа надавала тисячу пакунків з їжею в декількох українських містах. Це б мало велике значення. Тож закликаю до співпраці! Ми прагнемо створити національну платформу взаємодопомоги для усіх українців.

Історія України має безліч прикладів, коли ми втрачали шанс збудувати власну державу через відсутність єдності. Сьогодні ж ситуація кардинально інакша ми об’єднані як ніколи, ми маємо військово-політичне керівництво держави, яке готове довести цю війну до переможного кінця, ми маємо безпрецедентну підтримку цивілізованого світу та справжніх союзників, які стоять з нами пліч-о-пліч.

Кожен українець готовий подати руку допомоги тим, хто поряд та потрапив в скрутне становище. Наш портал, як і багато інших проєктів єднають українців, що прагнуть наблизити нашу перемогу. Україна обовʼязково переможе, бо кожен з нас  ПОРЯД!

Олександр Качура