Для жіночих грудей - особливий раціон
Здоров'я молочних залоз треба моніторити, щоб не прогавити рак. До слова, від нього може захищати й правильне меню жінки - скажімо, середземноморське
Сьогодні мова про жінок. Про наші груди.
Що б там не писали глянцеві журнали, на щастя, мені здається, вони втрачають популярність і сенс, жіночі груди - це не лише те, що красиво і що потрібно для продовження роду, але і ті частини тіла, стан яких треба моніторити, щоб жити.
ЧОМУ?
[❗️] Бо рак грудей -- це найчастіший тип раку у жінок. Існує багато його варіантів, більшість яких піддаються лікуванню за умови ранньої діагностики.
[🌀] Всесвітній фонд дослідження раку (WCRF)/Американський інститут дослідження раку (AICR) підрахували, що з 13 найпоширеніших видів раку, 29% випадків можна було б запобігти, лише дотримуючись здорового способу життя, а саме: не курити, бути щодня фізично активними, підтримувати нормальну вагу та збалансовано харчуватися.
[🌀] Їжа може захищати від розвитку раку, а може і бути причиною. Нездорове харчування, у поєднанні зі спадковістю, екологією, стресами впливає на виникнення різних видів раку.
ЇЖА, ЯКА МОЖЕ СПРИЯТИ РОЗВИТКУ ПУХЛИН
[🍰] Високоглікемічна їжа.
Цукор та солодощі, солодкі напої сприяють виділенню інсуліну та стимулюють рецептори інсуліну в тканинах молочної залози і створюють сприятливі умови для росту змінених клітин.
[🍕] Надмір насичених жирів у раціоні.
Навіть здоровий насичений жир, якщо його занадто багато, сприяє розвитку гормонозалежних пухлин.
[🧁] Трансжири. Вони є у магазинних солодких і солоних продуктах, таких як плитки шоколаду, шоколадна глазур, цукерки з помадками, розсипчасте печиво та печиво з кремовими начинками, упаковані закуски. Вони підсилюють запалення та інсулінорезистентність.
[🍷] Зловживання алкоголем.
Хоча червоне вино і містить захисні сполуки, такі, як ресвератрол, їхній вміст і корисний вплив менший, ніж ушкоджуюча дія на тканини молочної залози.
[🥩] Оброблене м’ясо (сосиски, ковбаси) містить гетероциклічні аміни, нітрозосполуки та поліциклічні молекули, які є потенційними канцерогенами.
[🏐] Ожиріння.
Створює надзвичайно сприятливий фон для розвитку раку молочної залози. Ожиріння пов'язане із хронічним в'ялопротікаючим запаленням. Жирові клітини виробляють запальні молекули, які циркулюють у всьому організмі, пригнічують імунну систему і роблять її неспроможною знищити ракові клітини. Цьому сприяє і гіпоксія (дефіцит кисню), внаслідок чого в скупченнях жирових клітин виникають ділянки некрозу і ці токсичні речовини з током крові циркулюють в організмі. При ожирінні жирова тканина виділяє багато різних гормонів, які спричинюють інсулінорезистентність, впливають на регуляцію почуття голоду та ситості, можуть стати однією х причин цукрового діабету 2 типу.
[😩] СТРЕС і стресові життєві події, негативні емоціїї спричинюють вироблення великої кількості кортизолу, який порушує чутливу регулицію між нервової та ендркринною системами, веде до пригнічення імунної системи.
ХАРЧОВА ПРОФІЛАКТИКА РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ
[🐟] Омега-3 жирні кислоти
Морська риба, риб’ячий жир, морепродукти, насіння льону, горіхи та яйця (жовтки). Мають протизапальний ефект.
[🍓] Поліфеноли. Ягоди (калина, горобина, чорниця, смородина) та фрукти (грейпфрут, шкірка яблук). Містять клітковину та кольорові пігменти, які захищають ДНК клітин молочної залози від ушкоджень вільними радикалами.
[🫘] Рослинний білок. Сочевиця, квасоля, зелена стручкова квасоля, горох. Містить менше насиченого жиру, багатий поліфенолами та розчинною клітковиною.
[🌱] Ростки броколі. Пів чашки ростків збільшує вміст стовбурових клітин, які допомагають протидіяти мутаціям і раку.
[🥬] Ізотіаціанати. Це всі сорти капусти, кабачки, рукола, редька. Мають виражені антимутагенні властивості.
[🍅] Каротиноїди та вітамін С пов’язані зі зниженим ризиком раку завдяки їх антиоксидантній здатності та здатності пригнічувати ріст клітин і підтримувати гормональний метаболізм
На снові багатьох спостережень було виявлено, що акцент потрібно робити не на конкретних продуктах, а на схемі харчування. Найкращі результати показали принципи Середземноморської дієти, де зменшена кількість насиченого жиру, є оливкова олія холодного віджиму, зелені, горіхів, риби, нежирного м'яса.