Джапарова просить партнерів дати змогу родичкам військовополонених розповісти їхні історії

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова просить зарубіжних партнерів прийняти у своїх країнах жінок та родичок українців, які перебувають у російському полоні, аби вислухати їхні історії і допомогти врятувати їхніх рідних.

Про це вона заявила у відеозверненні до учасників конференції високого рівня у Фінляндії, присвяченій просуванню гендерної рівності шляхом феміністичної зовнішньої політики, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу МЗС.

Джапарова розповіла про жінок-воїнів, які захищають Україну на передовій, і привернула увагу міжнародної спільноти до проблем жінок, які перебувають у російському полоні, а також дружин, сестер, матерів українських воїнів, які борються за звільнення своїх рідних.

Читайте також: Тайра закликала світових знаменитостей долучитися до звільнення українських полонених

«Я зустрічаюся з ними регулярно, як і сьогодні. Разом із кількома десятками жінок ми обговорили, що українська дипломатична служба може зробити більше, щоб поширити їхній важливий голос. Дозвольте мені скористатися цією можливістю, щоб попросити вас прийняти їх у своїх країнах і послухати їхні історії. Щоб допомогти нам врятувати їхніх родичів», – зазначила перша заступниця міністра.

Окрему увагу вона привернула до ситуації в тимчасово окупованому Криму, де кримськотатарські жінки переживають надскладні часи, Джапарова розповіла, що росія викрадає їхніх чоловіків, катує, саджає в тюрми, незаконно забирає в армію, а ті жінки, які стають на їхній захист, піддаються переслідуванням.

У цьому зв'язку Джапарова наголосила, що лише покарання російських воєнних злочинців зможе відновити справедливість та захистити жінок та дівчат по всьому світу.

Читайте також: Українські військовополонені зможуть листуватися з рідними - Мінреінтеграції

Перша заступниця міністра також розповіла про досягнення МЗС України у просуванні гендерної рівності.

«Сьогодні 47% моїх колег в апараті міністерства – це жінки. Ми пишаємося нашими чотирнадцятьма жінками-амбасадорками. У 2018 році їх було лише 6», – зазначила Джапарова.

Конференція «Розуміння феміністичної зовнішньої політики» тривала 15-16 листопада у Гельсінкі. Захід організувало Міністерство закордонних справ Фінляндії. У ньому взяли участь посадовці з Фінляндії, Іспанії, Канади, Люксембургу, Тунісу та інших держав, а також представники міжнародних організацій та правозахисники.