Понад 30 освітян з початку року дістали підозру у співпраці з ворогом

​​СБУ викрила понад 30 освітян-колаборантів, причетних до русифікації українських шкіл на тимчасово захоплених територіях.

Про це йдеться у повідомленні СБУ, передає Укрінформ.

«З початку 2023 року більше ніж 30 педагогам повідомлено про підозру у добровільній співпраці з ворогом. Серед них – керівники створених російськими окупантами «відділів освіти», а також директори захоплених українських шкіл та ліцеїв», - ідеться у повідомленні.

Зокрема, інформує СБУ, під час стабілізаційних заходів у Херсоні викрито керівниць двох середніх навчальних закладів, які знищили українські підручники та нав’язували кремлівське бачення історії нашої держави. Також вони змушували вчителів проводити заняття російською мовою за програмами країни-агресора. У разі відмови – погрожували повідомити до окупаційних органів та залякували переслідуваннями з боку загарбників.

Читайте також: Під час окупації Херсона школи очолили охоронець магазину і безробітний - прокуратура

А в тимчасово захопленому Сєвєродонецьку ідентифіковано очільницю місцевого «відділу освіти» терористичної організації «лнр». З початку вересня минулого року вона активно «відновлювала» роботу освітніх інституцій на користь рф. При цьому закликала педагогів підтримати російських загарбників та йти працювати у підконтрольні їм школи. У разі згоди обіцяла лояльне ставлення окупантів та зарплату в російських рублях.

Крім того, викрито керівницю «районного управління освіти Новопсковського району лнр», яка періодично організовує поїздки вчителів на «курси переформатування» до російського Воронежа.

Читайте також: У школах Луганська проводять політичну агітацію і навчають керувати дронами

Цим та іншим фігурантам оголошено підозри за двома статтями Кримінального кодексу: ст. 111-1 (Колабораційна діяльність), ст. 111-2 (Пособництво державі-агресору).

Тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ Херсонської, Донецької та Луганської областей за процесуального керівництва органів прокуратури.