Як харчуватися в піст з максимальною користю
Щороку багато людей дотримуються Великого посту, а оскільки це досить тривалий час, давайте уточнимо, на що звернути увагу при складанні раціону.
Григорій Сковорода казав, що Піст - наймиліша, найугодніша Богу річ", а народне прислів'я нагадує: "постись духом, а не тільки брюхом". І все таки - про пісні страви.
БІЛКИ ПІД ЧАС ПОСТУ
Чому це важливо?
[▪️] Тому що під час посту з раціону вилучаються білки тваринного походження: м'ясо, риба, молочні, яйця. Саме в цих продуктах містяться всі амінокслоти, в тому числі - всі незамінні, тобто такі, які організм самостійно виробити не може.
[▪️] Мало того, що не може виробити, а ще саме ці амінокислоти потрібні для життєво важливих функцій в організмі: виробництва імунних клітин, ферментів, оновлення клітин та багато іншого.
[▪️] Звісно, білки (які складаються з блоків - амінокислот) є також і у продуктах рослинного походження.
АЛЕ.
В рослинних:
1. Не завжди є всі 20 амінокислот.
2. Не завжди є незамінні, або, якщо і є, то в надзвичайно малих кількостях.
[❗️] Тому, щоб одержати всі цінні амінокислоти, треба поєднувати продукти рослинного походження.
Про це читайте нижче.
[❗️] А перед цим мушу наголосити на зв'язку білка (амінокислот) та імунітету.
[▪️] Імунна система - це захисник нашого організму від потрапляння різних руйнівників та вбивць: бактерій, вірусів та інших чужорідних речовин.
[▪️] Імунна система називається системою тому, бо складається з різних клітин та молекул, кожен з яких виконує певні завдання і виконує максимально швидко: розпізнає чужинців та знешкоджує їх.
[▪️] Тому клітини імунної системи постійно оновлюються, і мають відповідний запас. Наприклад, нейтрофіли та макрофаги, які поглинають бактерії та залишки старих власних клітин, оновлюються двічі в день.
Оскільки імунна система складається із білка, його потрібно постійно поновлювати.
[▪️] Якщо білка (амінокислот) не вистачає в раціоні, білки беруться із внутрішніх резервів - м'язевої тканини. Від забезпеченості білком залежить не лише виробництво імунних клітин, але їхня реактивність. Імунна система працюватиме навіть при дефіциті білка.
[🌀] ГЛУТАМІН ДЛЯ ІМУННОЇ СИСТЕМИ
Однією з дуже важливих амінокислот для нормальної роботи імунної системи є глутамін.
[▪️] По-перше, вона живить клітини, які дозрівають, даючи їм АТФ (енергію)
[▪️] По-друге, вона живить клітини кишківника, забезпечуючи їхню здатність не пропускати хвороботворні бактерії, та забезпечує хороше засвоєння поживних речовин і захищає від запалення.
[▪️] По-третє, глутамін є донором азоту для синтезу всього білка в організмі (а це синтез ферментів, гормонів, нейромедіаторів, РНК, ДНК, захист від мутацій.
[▪️] І по-четверте, глутамін сприяє очищенню нейронів від накопичення токсичного аміаку (при тривалих нейропсихічних навантаженнях).
[😎] Глутаміну найбільше в нежирному неміцному бульйоні, м'ясі, яйцях, молоці та рибі.
Але ж піст, можна лише рослинні білки.
[✅] Тому це: бобові, червона капуста, шпинат і петрушка (найбільше).
[✅] Далі йдуть різні горіхи.
[✅] Додам, що червону капусту можна тушкувати, робити різні овочеві рагу.
[❗️] Лайфхак: змеліть різні горіхи та насіння (волоські, кеш'ю, мигдаль, кедрові, насіння соняшника), додайте розтоплений чорний шоколад, скатайте кульки, коли затверднуть -- поскладайте в суху скляну банку і щодня їжте, як доповнення до основної страви.
[❗️] Якщо на бобові та гриби є реакція з боку системи травлення (здуття, дискомфорт), тоді робіть акцент на білках картоплі, поєднаній із білками каш (картопля ізапечена + каша з запеченими овочами).
[❗️] Можна доповнити раціон рослинним білком, краще вибирати комбіновані.
[❗️] Якщо є хронічне захворювання або людина ослаблена, раціон можна доповнювати молочними продуктами та яйцями.
[🌀] МІНЕРАЛИ ТА ВІТАМІНИ ДЛЯ ІМУННОЇ СИСТЕМИ
[▪️] Селен з вітаміном Е сприяють виробництву антитіл.
[▪️] Цинк сприяє загоєнню ран, зміцнює здатність шкіри не пропускати різних збудників.
[▪️] Омега3 зменшують виробництво молекул запалення та сприяють кращій рухливості імунних клітин - нейтрофілів до місця запалення.
[🌀] Селену багато в грибах, особливо, білих та гливах, пшеничних висівках, пивних аптечних дріжджах.
[🌀] Цинку - в кедрових горіхах, насінні соняшника, висівках пшеничних та житніх, какао-порошку та чорному шоколаді, , фініках, ожині, малині, гранатах.
[🌀] Омега3 - горіхи волоські, насіння льону, чіа, лляній та конопляній олії.
[❗️] Лайфхак: їжте різноманітну їжу.
Поєднуйте різні крупи. До круп при приготуванні додавайте мелені в порошок висівки.
[▪️] Крупи готуйте з грибами.
[▪️] З квасолею.
[▪️] Із розмороженим зеленим горошком.
[▪️] З тофу.
[▪️] Часто вживайте запечену чи марену в мундирі картоплю - в ній є всі амінокислоти, але у малій кількості, тому картоплю готуйте з грибами.
[❗️] Щоб амінокислоти грибів краще засвоювалися, робіть з них паштет, котлетки - тобто максимально подрібнюйте.
Додавайте трохи квашених овочів до страв - в квашених овочах є молочна кислота, яка сприятиме кращому засвоєнню поживних речовин з рослинних продуктів.
[❗️] Тобто з кожним прийомом їжі вживайте якусь білкову страву.
ВАЖЛИВО
[▪️] Їжте частіше, але меншими порціями - організму потрібен час на адаптацію та налаштування на перетравлювання їжі з більшою кількістю клітковини.
[▪️] Вживайте їжу в теплому вигляді, тепла їжа сприяє виділенню жовчі та кращому засвоєнню їжі.
[▪️] Менше смажте, більше тушкуйте та запікайте.
[▪️] В готові страви додавайте трохи нерафінованої олії - оливкової або соняшникової.
[▪️] Додавайте спеції та пряні трави - в них багато біологічно активних речовин, які сприяють перетравлюванню та засвоєнню їжі.
Піст - це корисна річ. При різноманітному раціоні ми маємо змогу вживати більше клітковини, яка має оздоровчо-лікувальну дію, більше різнокольорових продуктів, які наповнені антиоксидантами та протизапальними речовинами, нормалізувати процеси обміну речовин (цукор в крові, тиск, вагу).
Нехай цей піст додасть сили та терпіння українському народу продовжувати робити святу справу.