Навіщо начальство оглядає школи перед навчальним роком

Блоги

"Об'їзди шкіл" були задумані задля кращої підготовки до прийому закладами дітей. Розглянемо, хто і за що в цьому відповідає

З’явилася перша інформація про «об’їзди шкіл» і почалося звичне виття на болотах про пережитки радянщини, «а вони нам давали» чи «вони нам зробили»… Тобто все, щоб якомога більше протиставити школу громаді.

І тут вже хто як бачить ці процеси, точніше хто налаштований що побачити, той те і побачить.

На що варто звернути увагу, щоб картина була повною та об’єктивною?

[☝] Перше і саме головне. Об’їзди організовують не якісь погані чиновники-управлінці, а засновник (уповноважений ним орган), який не просто має право, а зобов’язаний контролювати процеси підготовки до нового навчального року, бо відповідно до законодавства відповідає за «формування та утримання мережі закладів освіти».

[🤏] Друге. Об’їзди проводяться завчасно щоб мати можливість вжити додаткових заходів (за потреби) з підготовки до НР як з боку ОМС (ремонти, обладнання) так і з боку школи (бур’яни покосити, спортивний майданчик розмітити).

[👉] Третє. В умовах воєнного стану заклади освіти є зонами особливого ризику. Вони мають бути перевірені усіма службами на предмет безпечної організації освітнього процесу. Зрештою, щоб потім зняти безпекову відповідальність з освітян. І це добре, що вони всі можуть прибути в один час і разом із засновником і керівництвом школи на місці розібрати всі складні питання.

А погані об’їзди таки можуть бути. Якщо їх такими бачити і чекати; чекати і бачити; і на всіх кутах трубити про це.

Тож дивіться на всього слона, а не лише на саму задню його частину

Щодо перекладання на батьків підготовки класів до огляду: позиція неправильна, але зустрічається в окремих школах.