Понад 90% учителів, батьків та учнів вважають рідною мовою українську

Дослідження

За результатами дослідження, проведеного Державною службою якості освіти України та Уповноваженим із захисту державної мови, понад 90% учителів, батьків та учнів вважають рідною мовою українську.

Про це голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак повідомив під час засідання круглого столу на тему: “Ціннісна українізація в освіті: сучасність і стратегії на майбутнє”, організованому в Укрінформі.

“Що стосується вибору мови спілкування респондентів, то майже 94% вчителів, 93% батьків та 91% дітей зазначили, що вважають рідною мовою українську та використовують її у всіх сферах свого життя, для спілкування у родинному колі, у навчальній діяльності, культурній практиці”, - сказав Гурак.

За його словами, водночас майже 43% батьків заявили, що незадоволені рівнем знань свої дітей з української мови та літератури.

Загалом у межах дослідження опитали шляхом онлайн-анкетування понад 30 тисяч учнів, батьків та учнів. “Популяризація, впровадження та підтримка української мови є головним викликом для системи освіти, особливо для шкільних колективів, які сьогодні працюють в Україні”, - додав Гурак.

Як наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, загалом динаміка переходу людей на українську є очевидною. Водночас він зауважив, що такі зміни потребують виваженого підходу та чіткого контролю за реалізацією, а це неможливо без чіткої мовної політики держави. “Проведення такого дослідження в умовах повномасштабного вторгнення та реального переходу громадян України на застосування української мови в усіх сферах суспільного життя має величезне практичне значення. Таких досліджень раніше ми не проводили. У нас не було відповідних інструментів для вимірювань, які застосувалися би безпосередньо до батьківського середовища та самих здобувачів освіти”, - додав він.

На переконання генерального директора директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки Ігоря Хворостяного, нині варто звертати увагу на вивчення української мови у закладах освіти. Тут треба говорити не про кількісні, а про якісні зміни у плануванні, методології, про розширення українського мовного простору у різних сферах. “Мовна стабільність — явище змінне, залежне від умов та ситуацій, але коли ми маємо мовну стійкість, то якраз забезпечити мовну стабільність надзвичайно легко", - сказав він.

“Для мене українська мова — про гідність, самоідентифікацію, повагу. Ми на правильному шляху”, - підкреслила народний депутат Верховної Ради IX скликання (Голос) Наталія Піпа.

Читайте також: Зараз відбувається не лагідна, а свідома українізація - Карандєєв

Як повідомлялося, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів. Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".