Як держава може сприяти поліпшенню житлових умов для ветеранів війни

Блоги

Чому ветерани рідко користуються пільгами для отримання помешкання

Президент Зеленський у квітні 2022 року пообіцяв усіх ветеранів, захисників та постраждалих забезпечити власним житлом. До честі влади, навіть в умовах війни уряд знаходить фінансові можливості для виконання обіцянки. Протягом цього і наступного років заплановано забезпечити у держбюджеті кошти на грошову компенсацію 5000 сімей ветеранів (насамперед осіб з інвалідністю) для придбання нового житла, що були в черзі, яку сформувало Міністерство ветеранів станом на 01.03/06.2023. Мінветеранів розробило також покроковий механізм (інструкцію) отримання таких дотацій, який вже працює.

Втім, з огляду на довготривалу війну, зрозуміло, що це – лише крапля в морі, адже кількість ветеранів війни, які потребують поліпшення житлових умов, вже тепер є в багато разів більшою і зростатиме далі. За даними Мінветеранів у 2022 році понад 16 тисяч ветеранів російсько-української війни набули статусу внутрішньо переміщених осіб. Саме для них проблема забезпечення житлом та житловими субсидіями на нових місцях проживання є гострою і пріоритетною.

За результатами опитування Українського ветеранського фонду, яке було проведено влітку 2022 року, 68% опитаних зазначили потребу в допомозі з житлом як одну з найбільш поширених та пріоритетних. Водночас серед майбутніх потреб 42,6% військовослужбовців та 28,2% членів їхніх сімей таку потребу озвучили як головну.

В інструментарії держави сьогодні – декілька програм допомоги ветеранам у поліпшенні їхніх житлових умов: «Доступне житло», «Власний дім», а також пільгове кредитування та позика на будівництво. Крім того, також є кредити і субсидії на сплату оренди житла. Правильним кроком з боку держави було запровадити інститут помічника ветерана, бо розібратись у всіх нюансах перерахованих вище програм, а також позбирати документи, щоб скористатись їхніми можливостями, фізично здоровій і освіченій людині складно, а не те що людині, яка пройшла війну, – надто забюрократизованими вони є.

Мені видається не зовсім правильним те, що держава акцентує проблему поліпшення житлових умов ветеранів передусім на придбанні чи будівництві ними нового житла. Проблема реально є значно ширшою. Влада не врахувала те, що ще є й інші категорії ветеранів. Частина з них потребує не так купівлі нового житла, як поліпшення чи адаптації житлових умов, які в них є. Серед ветеранів також формується значна група тих, хто потребує тимчасового житла до моменту, коли вони остаточно визначаться з місцем постійного проживання і роботи. Також, очевидно, є й ті, хто не планує купівлю власного життя, а надає перевагу оренді помешкання. Для таких категорій ветеранів держава не передбачила пільг.

Крім цього, наявна ще й інша проблема: ветерани погано обізнані, а тому рідко користуються пільгами для отримання житла, які надала їм держава. Багато з них до того ж скептично ставляться до можливості отримання житла від держави, оскільки відомо, що в черзі на квартиру можна стояти десятки років.

І ще один момент, який насторожує, – це те, що комунікація держави і ветеранів у житловому питанні залишається не тільки надто складною, але й доволі непрозорою. Насправді коли я занурився цю в цю проблему, то з подивом довідався, що в Україні немає єдиного реєстру ветеранів, які потребують поліпшення житлових умов. Частина з них перебуває на квартирному обліку військових частин, а інші – вказані в реєстрах, які ведуть органи місцевого самоврядування. Тому визначити кількість ветеранів, які потребують такої послуги, можна лише приблизно.

Отже, кроками, які дадуть змогу державі більш реалістично і комплексно розв’язати проблему поліпшення житлових умов ветеранів війни, на мою думку, мають стати:

1. Визначення критеріїв і формування єдиного ветеранського реєстру поліпшення житлових умов ветеранів.

2. Розширення напрямів державної фінансової підтримки ветеранів для поліпшення житлових умов.

3. Забезпечення прозорих і зрозумілих механізмів отримання ветеранами державних допомог на поліпшення житлових умов.

4. Посилення інформаційної і консультативної роботи серед ветеранів з інформування щодо пільг, які вони мають для поліпшення житлових умов.

Віталій Герсак, голова ГО «Вільні та Вірні», військовослужбовець-доброволець