В Україні розслідують близько 3800 злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей

Українські правоохоронці наразі розслідують близько 3800 кримінальних проваджень за фактами вчинення російськими військовими воєнних злочинів проти українських дітей.

Про це під час презентації аналітичної записки «Річниця ордерів на арешт Путіна та Львової-Бєлової за депортацію українських дітей: що це дало і що буде далі?» заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

«На сьогодні правоохоронні органи України розслідують близько 3800 кримінальних проваджень за фактом вчинення російськими військовими воєнних злочинів проти українських дітей. Ця процедура триває. Ми переконані, що кількість злочинів зростатиме, як і кількість офіційних кримінальних проваджень. Триває процес ідентифікації злочинців, збору доказової бази та притягнення винних до відповідальності на національному рівні. Водночас, Офіс генпрокурора тісно співпрацює з МКС», - сказав Лубінець.

Читайте також: Лубінець закликає світ до конкретних кроків для покарання РФ

За його словами, також станом на сьогодні, у рамках роботи Міжнародної коаліції за повернення українських дітей Україна докладає чимало зусиль для фіксації злочинів росіян та повернення дітей додому.

Український омбудсман заявив, що ні президент РФ Володимир Путін, ні російська дитяча омбудсманка Марія Львова-Бєлова, які є фігурантами справи про незаконну депортацію українських дітей і щодо яких Міжнародний кримінальний суд понад рік тому видав ордери на арешт, досі не покарані за скоєне і продовжують впливати на процес гальмування повернення фактично викрадених українських дітей.

«І все це - на тлі того, що, за нашими даними, досі продовжують складатися списки українських дітей на депортацію. Очевидно, що за таких обставин... нам треба шукати нові підходи, підключати нові інструментарії. І насамперед ми сподіваємося на те, що саме міжнародна спільнота нам у цьому допомагатиме», - заявив Лубінець.

Читайте також: В Україну повернули з Росії ще одну викрадену дитину

Уповноважений із прав людини зазначив, що є розуміння того, що в процесі незаконної депортації українських дітей брали і продовжують брати участь тисячі представників російської влади.

«Чи бачимо ми наступні ордери (на арешт — ред.)? Чи можемо ми припускати, що лише дві особи, які зараз мають ці ордери на арешт із боку МКС, особисто скоювали ці злочини? Напевно, що ні. Де наступні кроки? Де наступні ордери на арешт? Де наступні відкриття кримінальних проваджень? Ми дуже не хочемо, щоб ці питання залишалися риторичними», - сказав він.

Представниця уповноваженого ВР із прав людини Ірина Суслова висловила думку, що притягнення до відповідальності організаторів та виконавців злочинів з депортації українських дітей має залишатися у фокусі уваги всього демократичного світу до повного відновлення міжнародного правосуддя.

Як повідомлялося, зранку 19 квітня РФ завдала масованої ракетної атаки по Дніпру. Унаслідок цього 9 людей загинули, серед них – двоє дітей. Постраждали щонайменше 29 осіб.

Суботу, 20 квітня, у Дніпрі оголосили Днем жалоби.