Мовний омбудсмен закликає Раду ухвалити постанову про повернення історичних назв низці міст

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав народних депутатів розглянути проєкт постанови, який передбачає повернути низці населених пунктів їхні історичні назви.

Про це він сказав під час презентації звіту за 2023 рік у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Я закликаю народних депутатів розглянути проєкт постанови та повернути історичні назви населеним пунктам... Просимо на найближчих засіданнях перейменувати комсомольськи, южноукраїнськи, первомайськи, южні та інші російськомовні покручі, які не подобаються громадянам України і вони висловили свою позицію і надали пропозиції відповідним профільним комітетам ВР", - сказав Кремінь.

Він також зазначив, що Офіс мовного омбудсмена рекомендує Кабінету міністрів забезпечити переклад та опублікування державною мовою тих державних договорів, які не були оприлюднені станом на день набрання чинності мовним законом.

Також, за словами Кременя, необхідно затвердити державну програму співпраці із закордонними українцями - як із біженцями, так і з трудовими мігрантами.

"Я кажу в першу чергу про здобувачів освіти, яких пів мільйона в Європі та по всьому світу. Це стосується трудових мігрантів, які виїжджали десятиліттями раніше. Мовне право громадян України за кордоном - це навчання державною мовою в школах, мовне право громадян інших держав - мати доступ до складання іспитів на рівень володіння державною мовою або можливість опанувати українську, займатися дослідженнями, відновленням обʼєктів критичної інфраструктури. Представники бізнесу хочуть і продовжують їхати до України. Але вони хочуть оволодіти українською мовою і шукають можливостей для опанування, і за кордоном у тому числі", - сказав Кремінь.

Він також закликав Нацкомісію зі стандарту державної мови якомога швидше затвердити стандарти української правничої, медичної термінології та опрацювати питання розробки термінології в інших сферах.

Читайте також: У Раді розглянуть проєкт постанови про перейменування 15 міст та семи районів

Уповноважений із захисту державної мови зазначив, що Міністерство освіти та науки має розробити дорожню карту для інших відомств і активно послуговуватися Українським правописом, який було затверджено у 2019 році.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Офісу уповноваженого із захисту державної мови, за 2023 рік в ефірах загальнонаціональних телерадіокомпаній прозвучало 67% пісень українською мовою, 33% - мовами країн ЄС, 0,1% - іншими мовами. Жодної пісні російською в ефірі не прозвучало.