Мінветеранів пропонує міжнародним партнерам чотири напрямки співпраці

Міністерство у справах ветеранів пропонує міжнародним партнерам кілька напрямків для створення та розвитку спільних проєктів з метою посилення ветеранських політик.

Про це заступник міністра у справах ветеранів Максим Кушнір розповів кореспонденту Укрінформу на міжнародному форумі в Люксембурзі, організованому Люксембурзько-українською промисловою палатою.

«Ми запропонували міжнародній аудиторії чотири основні напрямки, щодо яких, я вважаю, можемо знайти порозуміння та започаткувати спільні проєкти саме в питаннях ветеранських політик», - зазначив заступник міністра.

Це ментальне відновлення та медична реабілітація, забезпечення житлом, освіта та надалі працевлаштування, ветеранський бізнес та питання щодо виробництва цифрових продуктів. І ще один напрямок, додав Кушнір - це вшанування наших воїнів.

За його словами, для цього необхідна як грантова підтримка, так і інвестування, а також розробка навчальних програм.

Читайте також: Шмигаль вважає, що Мінветеранів має працювати на час війни і на час її закінчення

«Зараз у нас в єдиному державному реєстрі зафіксовано 1 мільйон 200 тисяч ветеранів. Тобто це учасники бойових дій, та інші категорії, відповідно до закону. Але це лише ті, хто вже отримав статут. А скільки зараз на фронті хлопців та дівчат, які ще його не мають? Плюс наша категорія - це не тільки учасники бойових дій, а й сім'ї. Усіх разом зібрати, то це якраз буде до 5 мільйонів людей. А 5 мільйонів – 10 -15 % населення України. Тобто це майже кожен шостий», - пояснив заступник міністра.

Більшості ветеранів - від 25 до 40-45 років. Серед них, зауважив посадовець, приміром, чимало IT -вців, для яких необхідно створювати навчальні програми та перекваліфіковувати.

«Коли вони будуть повертатися, а вони вже повертаються, бо є багато поранених, є дуже багато людей, які звільняються через інші підстави, і враховуючи те, що цей сектор зараз на підйомі, ми б хотіли зробити для них освітні курси, аби надалі ці хлопці та дівчата могли працювати прямо в Україні згідно з європейськими стандартами», - розповів Кушнір.

Міністерство також шукає кошти на продовження грантових програм для ветеранів на підтримку та розвиток бізнесу.

Читайте також: Мінветеранів перезапускає бренд «Створено захисниками»

«У нас є програма «Варто», там розміри грантів від 500 тисяч до 1,5 мільйона гривень. Цього року в першому кварталі на неї подались майже 280 ветеранів, переможців у нас 85. Тобто ми за перший квартал всі ці гроші вже вичерпали, і потрібно десь брати ще», - повідомив Кушнір.

Ще одна ідея міністерства, додав він, – організувати фандрайзинг саме для українського ветеранського руху, потреби якого щодня зростають.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві презентували програму підтримки ветеранського бізнесу #ВАРТО РОБИТИ СВОЄ. У її межах захисники України та члени їхніх родин можуть одержати від 500 тисяч до 1,5 мільйона гривень на розвиток та відкриття власної справи.