Реєстр збитків постраждалим від агресії РФ: Мезенцева розповіла про роботу офісів у Києві та Женеві

Відео

У Києві та Женеві відкрилися офіси Міжнародного реєстру збитків і компенсацій постраждалим від російської агресії, і українці вже подали понад 1 тисячу відповідних заявок.

Про це повідомила голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Головні виклики деокупованих територій: цивільні заручники, розслідування воєнних злочинів, знищене житло та інфраструктура».

“Як у Києві, так і в Женеві відкрилися офіси щодо Реєстру збитків і компенсацій. Наразі ми опрацьовуємо передачу інформації від органів прокуратури в Україні до Гааги для верифікації воєнних злочинів”, - сказала Мезенцева.

При цьому вона наголосила, що компенсаторний механізм також поширюється на постраждалих від воєнних злочинів.

“Важливо, що цю категорію не звужено лише до матеріальних збитків, але й воєнні злочини, які пов’язано з насильством, катуванням, насильницькими зникненнями, депортацією. Тобто сюди потрапляють категорії цих громадян”, - зазначила Мезенцева.

Вона повідомила, що українці вже подали понад 1 тисячу відповідних заявок і закликала реєструвати як матеріальні, так і не матеріальні втрати від воєнних злочинів.

Читайте також: Запуск Міжнародного реєстру збитків: Шмигаль прогнозує до 8 мільйонів заяв від українців

“Грошима виміряти це горе та оцінити воєнний злочин неможливо. Але Гаага й наші міжнародні партнери намагатимуться це зробити. Вже понад 1 тисячу заявок українці подали через застосунок “Дія”, і ми закликаємо надалі це робити — крім іншого, реєструвати воєнні злочини як матеріальних, так і не матеріальних втрат”, - закликала Мезенцева.

Як повідомляв Укрінформ, відтепер заявники, які бажають подати заяви до міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, мають можливість скористатися для цього вебпорталом “Дія”.

Раніше у Гаазі на міжнародній конференції "Відновлення справедливості для України" оголосили про запуск подання заяв до Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.