Як зберігати їжу без електроенергії - поради МОЗ
У Міністерстві охорони здоровʼя оприлюднили поради, як зберігати продукти харчування під час відключень електроенергії та які альтернативи холодильникам можна використати.
Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт МОЗ.
"Зберігання харчових продуктів в таких умовах може бути викликом, особливо влітку, адже йдеться не просто про їхню свіжість, а й про безпеку для здоров’я. Сьогодні нагадаємо, як краще зберігати їжу в умовах блекаутів", - йдеться у повідомленні.
Зокрема, щоб підготуватися до відключення електроенергії, у МОЗ радять:
- сформувати запас льоду (для цього слід тримати кілька пакетів з льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод під час відключення електроенергії);
- розглянути купівлю холодильних елементів (їх можна тримати в морозильнику і за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках);
- підготувати запас консервів і сухих продуктів. Запас продуктів, які не потребують охолодження (консервів, сухофруктів, круп та горіхів), допоможе підкріпитися, якщо світла не буде довше, ніж планувалося.
У випадку, коли вже вимкнули електроенергію, у МОЗ рекомендують:
- використовувати лід та холодильні елементи (для цього слід перемістити продукти, які можуть швидко зіпсуватися, в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. Якщо світла немає понад чотири години, потрібно розкласти раніше підготовлені ємності з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери – так можна продовжити час зберігання продуктів у вимкненому холодильнику. А якщо використати сухий лід, продукти можуть зберігатися до двох діб);
- розділити продукти (ті, які швидко псуються, слід зберігати в найбільш холодній зоні холодильника або морозильника);
- тримати двері холодильника та морозильної камери зачиненими (це допоможе зберегти холод всередині. Якщо двері не відкривати, холодильник може зберігати температуру до чотирьох годин, морозильна камера – до 48);
- спосіб заповнення холодильника та морозильної камери: заповнений холодильник/морозильник нагрівається зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря. Тому варто заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не закриваючи вентиляційні отвори й не ставлячи каструлі та продукти впритул в основному відсіку – щоб повітря було мало, але при цьому воно вільно циркулювало. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.
Після відновлення електропостачання МОЗ рекомендує:
- перевірити температуру продуктів. Продукти, які зберігалися за температури вище 4° понад дві години, можуть бути небезпечними. Слід використовувати термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4°;
- оглянути продукти на наявність ознак псування. Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування (потрібно викинути продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах, та ніколи не куштувати їжу на смак, щоби перевірити її безпечність);
- готувати менші порції (якщо готувати стільки, скільки можна з’їсти за один прийом їжі, можна уникнути псування залишків);
- зберігати мінімальні запаси продуктів, що швидко псуються.
Також в МОЗ радять використовувтаи альтренативи холодильнику: сумки-холодильники; термоси для їжі (його можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти); льох або підвал; термічну обробку продуктів.
Окрім цього, в МОЗ порекомендували переглянути меню та раціон на користь швидкого, легкого і того, що не швидко псується. У літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.
Як повідомляв Укрінформ, через російські обстріли Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації. Водночас уряд має стратегію, що допоможе зміцнити українську енергетику перед російськими атаками.