Тривала зупинка водопостачання через обстріли може призвести до спалахів гепатитів і холери - Ляшко

Постійні атаки Росії на українську енергосистему можуть призвести до зупинки водопостачання на тривалий термін, що, у свою чергу, може сприяти передачі водним шляхом таких інфекційних хвороб, як гепатити, холера та ботулізм.

Про це в інтервʼю ВВС Україна сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

"Зараз ситуація не менш критична, ніж тоді, коли підірвали дамбу (Каховську ГЕС – ред.). Чому? Тому що є відключення енергоживлення, атаки на енергетику. І коли відключають електрику, часто зупиняється водопостачання. Зупинка водопостачання на тривалий термін, потім запуск може призводити до того, що водний шлях передачі інфекційних проб може вийти на перше місце", – сказав Ляшко.

Як зазначив міністр охорони здоровʼя, в літній сезон українцям з огляду на проблеми з електроенергією та водою загрожують ті інфекційні хвороби, які повʼязані з недотриманням банальних норм гігієни. Це і гепатити, і холера, і ботулізм, який виникає при порушенні норм зберігання та призводить до харчових отруєнь.

Читайте також: В Україні посилюють заходи епідемічного нагляду та реагування на випадки холери

Як додав Ляшко, зараз центри контролю профілактики, комунальні служби працюють в інтенсивному режимі, щоб запобігати поширенню інфекції. Випадків холери не було виявлено, але зафіксовані гастроентероколіти невстановленої етіології.

Він нагадав, що у 2023 році вже фіксували спалахи гепатиту А, який пов'язаний з водою.

Окрім цього, як наголосив Ляшко, також є зростання кількості випадків захворювання на кашлюк,

Як повідомляв Укрінформ, з 1 червня до 1 жовтня в Україні діє щорічний посилений сезон спостереження за холерою.

Також під час останнього засідання Державної комісії ТЕБ та НС представники місцевої влади, а також департаментів охорони здоровʼя та центрів контролю і профілактики хвороб в областях отримали доручення щодо забезпечення населення якісною питною водою, наявності на підприємствах водопостачання запасу реагентів, знезаражувальних засобів і реактивів для очищення та знезараження; проведення моніторингу якості та безпечності питної води, що подається населенню тощо.

Окрмі цього, МОЗ оголосило про початок додаткової вакцинації проти дифтреії та правця.