Ексгенералу СБУ Наумову повідомили про підозру у підробленні документів для сербського суду

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру ексначальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрію Наумову. Йому інкримінують організацію підроблення офіційних документів для уникнення кримінальної відповідальності в Республіці Сербія.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба бюро.

Як зазначається, 7 червня 2022 року колишній високопосадовець намагався виїхати з території Республіки Сербія до Північної Македонії через прикордонний пункт Прешево, приховавши від митного контролю майно та гроші.

У нього було виявлено: 592 тис. 990 євро, 120 тис. 102 долари, два смарагди.

Чоловік пересувався на легковому автомобілі BMW X6 PMV, який формально належить його дружині.

Слідство вважає, що все це майно та кошти були отримані фігурантом злочинним шляхом під час перебування на посадах директора Державного підприємства «Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження Чорнобиль» та у Службі безпеки України.

У подальшому він був затриманий сербськими правоохоронцями, оскільки порушив приписи ст. 86 закону Республіки Сербія «Про запобігання відмиванню коштів» та ст. 12 закону Республіки Сербія «Про митну справу».

«Аби уникнути відповідальності експравоохоронець вирішив підробити офіційні документи, щоб створити хибне уявлення у сербських правоохоронних та судових органів щодо законності походження коштів та майна. Він вступив у злочинну змову з іншими особами та організував виготовлення підроблених офіційних документів. Зокрема, договір позики (поворотної фінансової допомоги), начебто укладений між його батьком та третьою особою. А також акт надання коштів до Договору позики, начебто укладеного між його батьком та цією ж особою. Після отримання від спільників пакета фальшивих документів, він передав їх Спеціалізованому антикорупційному департаменту Вищого суду в сербському місті Ніш», - повідомили у бюро.

Однак у взаємодії з правоохоронними органами Сербії слідчі ДБР та прокуратури довели факт підроблення цих документів та передали їх сербському суду.

У зв’язку з цим колишньому начальнику ГУВБ СБУ повідомили про підозру в організації підроблення офіційних документів.

Читайте також: Cуд у Сербії повернув на новий розгляд справу ексгенерала СБУ Наумова

Як повідомляв Укрінформ, 31 березня 2022 року Президент Володимир Зеленський заявив, що ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України Андрія Наумова позбавлено звання.

7 червня Наумова затримали в Сербії, коли він намагався потрапити до Північної Македонії.

Запит на екстрадицію від України до Сербії надійшов у середині жовтня 2022 року. Сам Наумов виступав проти своєї екстрадиції в Україну, стверджуючи, що в такому випадку його безпека нібито буде під загрозою.

В Україні Наумову повідомили про підозру у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, у шахрайстві і завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн грн.

29 вересня 2023 року Вищий суд міста Ниш засудив Наумова до одного року позбавлення волі за обвинуваченням у відмиванні грошей.

За добу до повномасштабного вторгнення Росії в Україну ексгенерал виїхав за кордон.

У жовтні 2023 року апеляційний суд у сербському Ниші підтвердив рішення Вищого суду першої інстанції про остаточну відмову в екстрадиції Наумова в Україну.

Національне агентство з питань запобігання корупції за результатами моніторингу способу життя виявило в ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ ознаки корупційного правопорушення майже на 33 млн грн.

Фото: RFE/RL