Близько 60% працездатних українських біженців в Естонії знайшли роботу

В Естонії тимчасовий захист отримали майже 30 тисяч українських біженців, близько 20 тисяч з них – працездатного віку від 20 до 64 років. Вивчення естонської мови та налагодження побуту сприяли тому, що наразі майже 60% з них мають роботу.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на естонського мовника ERR.

Керівниця відділу послуг для роботодавців естонської Каси з безробіття Катрін Лійваметс та віцеканцлерка Міністерства економіки та комунікацій з питань праці Улла Саар зазначили, що українці все активніше виходять на ринок праці завдяки тому, що вони вже влаштовують побут і мають певні плани на майбутнє.

«Де жити, де діти ходитимуть до дитячого садка чи школи? Плани стали чіткішими: залишитися тут на більш тривалий термін, поки йде війна. Прийнявши рішення залишитися тут, люди починають шукати роботу, бажаючи зробити внесок у добробут своїх сімей і брати участь у житті товариства», – сказала Саар.

Зазначається, що близько 40% українців зайняті некваліфікованою працею, з них майже чверть працює в обробній промисловості. Частково це пояснюється тим, що здобута на батьківщині освіта не відповідає естонським стандартам. Водночас організовуються курси підвищення кваліфікації.

Читайте також: Міграційна відповідь на імміграційний шок: дослідження наслідків російської агресії проти України

Як підкреслила Лійваметс, найкращим позитивним прикладом стали медичні працівники, чия кваліфікація не вважалася достатньою для роботи в Естонії. «Тартуська школа охорони здоров'я організувала для них річну програму. Люди досить активно підвищували свої знання та навички, паралельно вивчаючи естонську мову», - пояснила чиновниця.

Таким чином, рівень безробіття серед українців в Естонії знизився. Наразі в Естонії зареєстровано близько 3100 безробітних українців, що становить 6,5% від загальної кількості безробітних у країні.

Як повідомляв Укрінформ, у травні естонський Департамент поліції та прикордонної охорони навів дані, згідно з якими упродовж останніх шести місяців кількість українських біженців в Естонії почала знижуватися.

Фото: Ken Mürk/ERR