Усі три кандидати на посаду генсека ПАРЄ обіцяють підтримку Україні - депутати Ради

Ексклюзив

Українські депутати в ПАРЄ стверджують, що всі три кандидати на посаду генерального секретаря Асамблеї довели свою проукраїнську позицію, однак консолідованого голосування за єдиного кандидата вони не передбачають.

Про це українські депутати у Парламентській асамблеї Ради Європи розповіли кореспонденту Укрінформу.

У понеділок три претенденти на цю посаду - швейцарець Ален Берсе, естонець Індрек Саар та бельгієць Дідьє Рейндерс - проводять останні переговори з делегаціями.

«Інтрига та напруга дуже великі, я розмовляю з іншими делегаціями, і саме зараз всі три кандидати борються за кожен голос», - заявила народна депутатка Євгенія Кравчук.

За її словами, для української делегації важливо було добитись, щоб кожен з цих трьох приїхав в Україну та пообіцяв, що для нього українська тема буде пріоритетною.

«Зокрема, нас цікавило продовження роботи над Реєстром збитків, над тим, щоб запустити весь компенсаційний механізм. А також подальше створення спеціального трибуналу за злочин агресії РФ», - деталізувала вона.

Читайте також: ПАРЄ підготує резолюцію за підсумками Саміту миру

Водночас, пояснює Кравчук, голосування таємне, тому жоден з кандидатів не буде бачити прізвищ, а лише кількість відданих за нього голосів.

На думку ще одного українського депутата, Олексія Гончаренка, щоб справді вплинути на рішення, треба бути максимально об’єднаними в цьому питанні. «Хоча юридично ми всі незалежні делегати, тому кожен буде голосувати так, як вважає за потрібне», - уточнив Гончаренко.

Він вважає, що всі кандидати були «підкреслено проукраїнськими», тож українська делегація готова співпрацювати з будь-ким, хто буде обраним.

Як повідомлялося, завтра, 25 червня, під час літньої сесії ПАРЄ відбудуться вибори генерального секретаря Асамблеї на найближчі 5 років. Серед трьох фіналістів — колишній президент Швейцарії Ален Берсе; колишній міністр культури Естонії Індрек Саар, а також бельгієць Дідьє Рейндерс — нинішній комісар ЄС у справах юстиції. Вибори пройдуть у два тури. Якщо у першому жоден з кандидатів не набере 50 відсотків плюс один голос, то переможця встановлюватимуть у другому турі. Тоді одному з двох кандидатів-фіналістів необхідно буде набрати просту більшість голосів.