Міносвіти цьогоріч змінює правила вступу до аспірантури через ухилянтів

Міністерство освіти і науки України змінює правила вступу до аспірантури у 2024 році, оскільки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку.

Про це у Фейсбуці написав очільник МОН Оксен Лісовий, передає Укрінформ.

"Не є таємницею, що в останні два роки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які раптом згадали, що їм треба друга чи третя вища освіта, аспірантура чи докторантура. Жага до знань — це чудово. Фіктивне навчання — ні. Тож змінюємо правила вступу на аспірантуру у 2024", - зазначив він.

За його словами, ЄВІ (єдиний вступний іспит) залишається.

"Прохідний бал в частині ТЗНК (тестів загальної навчальної компетентності - ред.) — 160. І ця частина є обовʼязковою для допуску до вступних випробувань закладу чи установи", - поінформував міністр.

Лісовий додав, що іноземна мова складається, і є обов’язковою для вступу до магістратури, але не є обов’язковою для допуску до вступу до аспірантури. "Однак зріз знань та загальний рівень побачимо та проаналізуємо", - написав глава МОН.

Він зазначив, що вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають права на відстрочку.

"Акцент — на якість освіти, тому пріоритезуємо денну форму. І для того, щоб не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних, збільшуємо кількість місць на бюджеті – з 3 200 до 7 000", - поінформував міністр.

Окремо Лісовий заявив, що до початку повномасштабної війни щороку на аспірантуру (і бюджет, і контракт) вступали близько 7-8 тисяч людей - на основі іспитів безпосередньо у ЗВО та наукових установах.

"Цього року ми запровадили обов’язковий тест для вступу до аспірантури — ЄВІ. Його також складають і майбутні магістри. І ось, у 2024, для складання ЄВІ всього зареєструвалися 246 189 осіб. 79% з них — це чоловіки, серед яких майже половина претендує на вступ до аспірантури. А якщо конкретніше — 91 561 особа. Рекорд всіх рекордів", - зазначив очільник МОН.

За його словами, зараз такі цифри виглядають скоріше як аномалія.

Читайте також: Міносвіти змінило порядок прийому на бакалаврат, магістратуру й докторантуру

"Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів в тіні), а найголовніше — національній безпеці. Те, що система освіти стала такою «дірою» для ухилянства свідчить про симптоми її занедбаності. І саме тому ми розпочали її комплексну трансформацію", - написав він.

Лісовий закликав українців повідомляти до правоохоронних органів про всі факти фіктивного навчання.

Як повідомлялося, для українців на ТОТ запровадили спеціальні умови вступу на магістратуру.