У Варшаві відбулася конференція із серії «Відновлення України» на тему здоров’я і реабілітації

Фото

У Варшаві відбулася виставка-конференція із серії “Відновлення України” на тему здоров’я і реабілітації “Rebuild Ukraine: Health and rehabilitation”, в якій взяли участь понад сто компаній з різних країн світу.

На ній був розгорнутий український національний павільйон, в якому десятки українських органів місцевого самоврядування, державних компаній та неурядових організацій представляли свої можливості та шукали партнерів для реалізації проєктів у сфері реабілітації та ментального відновлення українців, передає кореспондент Укрінформу.

Мер Тростянця Сумської області Юрій Бова в коментарі агентству підкреслив, що в його місті російські війська знищили в 2022 році лікарню, в 2024 році російська ракета знову її пошкодила. Відтак, відновлюючи зараз лікарню місто ставить собі за мету зробити її сучасним медичним центром, розуміючи потреби реабілітації військових і цивільного населення, які постраждали від російської окупації.

“Метою нашої участі у цьому заході є представлення наших задумів щодо лікарні майбутнього і пошук партнерів для співпраці”, - підкреслив Бова. 

За його словами, на виставці-конференції багато країн, зокрема Чехія, Німеччина, Голландія, представили свої медичні установи та свої пропозиції у сфері реабілітації.

“Наші очікування – нові партнерства, які вже зародилися, партнери готові співпрацювати з нами по різних напрямках, зокрема по освітніх процесах”,- наголосив мер Тростянця. Він зазначив, що вузька спеціалізація цієї виставки-конференції дала можливість знайти конкретні рішення по питаннях реабілітації українців, ментального здоров’я.

У Варшаві відбулася конференція із серії “Відновлення України” на тему здоров’я і реабілітації / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Cвоєю чергою представниця Укрзалізниці Катерина Радоха в коментарі агентству зазначила, що в компанії працює 190 тис. працівників, з яких понад 10 тис. служать в українській армії. Відтак, вони повертаються з фронту, і є необхідність підтримувати їх ментально і фізично.

За її словами, соціальна реабілітація працівників Укрзалізниці відбувається у декількох місцях, зокрема у Києві та Харкові. Вона повідомила, що компанія працює за напрямками подальшої реабілітації працівників залізниці, які набули інвалідності на війні; роботи з їхніми сім’ями, зокрема надання психологічної підтримки й допомоги; організації мобільних психологічних бригад, де працюватимуть неврологи, психіатри, психологи. Представниця Укрзалізниці підкреслила, що компанія шукає донорів і партнерів, аби реалізувати свої проєкти.

Читайте також: Основне джерело фінансування проєктів відновлення у громадах - місцеві бюджети

В межах виставки-конференції представлено близько двохсот медичних компаній з різних регіонів Європи та світу. Український павільйон на виставці-конференції представлено 27-ма суб’єктами, зокрема органами місцевого самоврядування, наприклад Ірпеня, Тростянця, Трускавця, різними медичними центрами та шпиталями, державними і недержавними компаніями.

У межах виставки-конференції, яка пройшла 24-25 червня, за підтримки МЗС України спільно з Міністерством охорони здоров’я України було розгорнуто фотовиставку, присвячену збиткам медичній інфраструктурі України від руйнувань внаслідок російської агресії проти України.