В Укрінформі показали фільм про життя переселенок у Василькові

Знятий Васильківською громадою короткометражний фільм «Незламні серця» про життя внутрішньо переміщених жінок презентували його автори.

Фільм представили в Укрінформі у рамках проєкту «Її перспектива», що присвячений висвітленню погляду жінок на війну та участь у відбудові й відновленні.

Як розповіла учасниця проєкту «Її перспектива» Оксана Лісовенко, яка виїхала до Василькова з окупованого селища Веселе на Запоріжжі, було відзнято два фільми, де переселенки розповідають про свій досвід виїзду з окупації та зони бойових дій.

«Ми відзняли два фільми, і вони не залишились на рівні громади. Ми показали ці фільми у Василькові, у кінотеатрі «Жовтень» у Києві і зараз покажемо в Укрінформі. І хотілося б, щоб це побачило більше іноземців для розуміння, що може бути з ними, якщо ми не виграємо цю війну. Саме для цього насамперед ці наші історії», - зазначила Лісовенко.

За словами директорки будинку культури Васильківської громади Альони Шаленко, аналогічні короткометражки було знято в рамках проєкту «Її перспектива» не лише у Василькові, а й в інших громадах країни.

«Ці фільми про різні громади і як по-різному йде там життя ВПО. І у кожного є свій різний досвід війни. Ми дуже здружилися з дівчатами з інших громад і більше зрозуміли одна одну – вони побачили нашу історію, а ми побачили їхню. У кожній громаді історії ВПО дуже різняться і кожна є особлива», - сказала Шаленко.

Як зазначила Ольга Прокопенко з ГО «Інститут миру і порозуміння», у короткометражках від першої особи фігурують не лише внутрішньо переміщені жінки, але й ті, які по-іншому переживають війну.

«Тематика виявилася дуже різною і не стосується лише ВПО. Це і про жінок, які чекають на повернення своїх чоловіків із війська, і тих, які зараз переживають стан невизначеності через зниклих безвісти, і жінок, які самі роблять вибір піти служити, захищаючи Україну. Показано багато жіночих доль, на які вплинула повномасштабна війна», - сказала Прокопенко.

Читайте також: Допомога на проживання переселенцям надійде на рахунки до кінця місяця - Мінсоцполітики

Менторами знятого Васильківською громадою фільму «Незламні серця» виступили досвідчений режисер Дмитро Мойсеєв і відомий кінооператор Михайло Любарський.

Мета проєкту «Її перспектива» – сприяти соціальній згуртованості між внутрішньо переміщеними молодими жінками та приймаючими громадами в 5 областях України, розбудовувати потенціал жінок до участі у політичних процесах, спрямованих на повоєнне відновлення та відбудову.

Як повідомляв Укрінформ, з початку 2024 року за допомогою Державної служби зайнятості працевлаштовано 33 тис. внутрішньо переміщених осіб.