Україна не видала Росії на обмін військового Шишимаріна, якого першим засудили за воєнний злочин

Ексклюзив

Перший засуджений за воєнний злочин – убивство мирного жителя у Сумській області –російський військовий Вадим Шишимарін досі відбуває покарання в Україні, хоча його хотіли обміняти.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

"Так, він в Україні", - сказав Бєлоусов, відповідаючи на запитання, чи відбуває Шишимарін покарання.

Стосовно того, чи хотіли росіяни його обміняли, Бєлоусов відповів, що це питання порушувалося, але Україна не видає Шишимаріна.

Читайте також: Суд змінив російському військовому Шишимаріну довічне на 15 років тюрми – ЗМІ

Загалом в Україні засуджені за воєнні злочини і відбувають покарання 17 російських військових.

При цьому Офіс генпрокурора виступає проти обміну засуджених російських військових за тяжкі воєнні злочини – убивства, зґвалтування тощо.

«У кожному випадку питання розглядається окремо. Коли б там не було наших людей, питання було б інше, а якщо ми розуміємо, що там наші люди, то це треба брати до уваги. Це складний процес, до якого залучені Служба безпеки, Головне управління розвідки, які безпосередньо займаються цими перемовинами. Я не виключаю можливості, що такі обміни потенційно можуть бути. Але, за загальними правилами, ми не обмінюємо саме тих, хто вчинив тяжкі злочини, бо це принципова позиція Офісу Генерального прокурора», - зазначив Бєлоусов.

Читайте також: МКС розслідує катування росіянами українських полонених

Як повідомлялося, у травні 2022 року Солом’янський районний суд Києва призначив покарання у вигляді довічного позбавлення волі для російського військового Вадима Шишимаріна за вбивство мирного жителя Сумщини.

У липні того ж року Київський апеляційний суд змінив вирок російському військовому Шишимаріну з довічного на 15 років позбавлення волі.

Фото: Судовий репортер