Мовний омбудсмен за перше півріччя отримав понад тисячу скарг

Інфографіка

У першому півріччі до Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 1062 звернення громадян про порушення мовного закону.

Про це повідомляє пресслужба мовного омбудсмена, передає Укрінформ.

Як зазначається, у першому півріччі до Уповноваженого надійшло вдвічі менше звернень громадян ніж за аналогічний період минулого року.

«За 6 місяців 2024 року надійшло 1062 звернення громадян про порушення мовного Закону, за півріччя минулого - 2020», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, 297 звернень (29% від загальної кількості) стосуються відсутності стартової української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, 160 (15%) - порушень під час обслуговування, 72 (7%) - у сфері надання інформації про товари і послуги.

Також громадяни скаржаться на недотримання вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення та зовнішньої реклами - таких звернень надійшло 136 (13%).

Станом на 30 червня громадяни надіслали 78 звернень щодо порушень мовного законодавства у сфері освіти та науки, з них 38 стосуються освіти дорослих.

Читайте також: За минулий рік в ефірах не звучало жодної російської пісні - Кремінь

Щодо порушень у сфері охорони здоров’я повідомили 65 громадян. Крім того, 44 звернення стосувалися порушень мовного закону в органах влади (законодавча, виконавча, судова).

Найбільше повідомлень стосувалися порушень у Києві, Одеській та Харківській областях.

«Зменшення кількості звернень громадян щодо порушення Закону про державну мову говорить про часткове покращення мовної ситуації в окремих сферах. Особливо це помітно в інтернет-просторі, обслуговуванні та медіа. Натомість структура порушень у регіонах суттєво змінюється, і на це впливають як регіональна мовна політика, мовна свідомість громадян, так і доступність до інформації та послуг державною мовою», - зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Читайте також: За два роки використання української мови в усіх сферах зросло у сотні й тисячі разів - Кремінь

Зазначається, що за результатами розгляду звернень громадян з метою усунення та недопущення надалі порушення законодавства про державну мову Уповноваженим вжито заходів реагування, у т. ч. проведення державного контролю та накладення на порушників санкцій, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення. о.

Як повідомлялося, з 16 липня 2024 року для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження набирає чинності стаття 25 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка передбачає обов'язкову наявність української версії.