На Лазуровому узбережжі Франції затримали учасників харківської банди «Залютинських»

Фото

На Лазуровому узбережжі слідчі Головного слідчого управління та оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України спільно з колегами із Франції затримали лідера так званої банди “Залютинських” та одного з її учасників.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Правоохоронці кількох країн у рамках міжнародного співробітництва за допомогою каналів Європолу встановили, що ця злочинна організація причетна до низки злочинів в Україні, а також на півдні Франції.

За даними слідства, в Україні учасники банди діяли у Київській та Харківській областях. Вони причетні до вимагання коштів, організації розбійного нападу із проникненням у житло, з метою заволодіння грошима та коштовностями.

Також члени угруповання змушували громадян переписувати майно або свої частки в бізнесі на інших осіб, створювали для підприємців нестерпні умови ведення бізнесу, а потім пропонували вирішувати ці проблеми за окрему плату.

Українські правоохоронці встановили, що після лютого 2022 року члени банди "Залютинських" переорієнтували діяльність за межі України.

На півдні Франції упродовж 2023-2024 років фігуранти незаконно заволоділи автівками, скоїли підпал транспортного засобу, напади на громадян, викрадення майна тощо. Серед потерпілих є громадяни Франції та України.

За погодженням з органами юстиції Французької Республіки і за підтримки Європолу у червні 2024 року на території Франції та України правоохоронці разом із Французькою жандармерією провели спільні заходи з метою знешкодження діяльності злочинної організації.

За результатами обшуків правоохоронці вилучили у зловмисників грошові кошти, мобільні телефони, коштовні речі та інші предмети, які вони могли використовувати у злочинній діяльності.

Затриманим у Франції фігурантам обрані запобіжні заходи.

Читайте також: На Закарпатті затримали ватажка силового крила банди, яку координував ексдепутат-регіонал

Окрім того, в Україні правоохоронці також провели обшуки у причетних осіб. Вилучені зброя, грошові кошти, пристрої для стеження за транспортними засобами, мобільні телефони, комп’ютерна техніка, чорнові записи.

Отримані за результатами слідчих дій докази будуть передані компетентним органам Французької Республіки в рамках міжнародної правової допомоги.

Досудове розслідування триває.

Як повідомляв Укрінформ, поліцейські Тернопільщини затримали організовану злочинну групу, учасники якої під виглядом реабілітаційних центрів утримували в неволі 35 осіб.

Фото: ОГП