В Україні відзначають День Військово-Морських Сил ЗСУ

Сьогодні в Україні День Військово-Морських Сил Збройних Сил.

День Військово-Морських Сил Збройних Сил України відзначається з 2015 року в першу неділю липня згідно з указом Президента України від 12 червня 2015 р.

Раніше День ВМС відзначався в Україні 1 серпня, у першу та в останню неділю липня. Повернення відзначення свята українських моряків на початку липня пов'язане з тим, аби не святкувати День ВМС разом із країною-агресором.

Читайте також: Нам треба перейти з рівня «держава біля моря» в морську державу - Неїжпапа

Військово-морські сили України довели, що українське море не терпітиме російського флоту, заявив Президент Володимир Зеленський.

"День Військово-морських сил України. День героїчних воїнів, які довели, що українське море не терпітиме російського флоту й що ворогу не по зубах наша, українська морська піхота", - підкреслив Зеленський та опублікував відповідне відео.

***

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський привітав особовий склад Військово-морських сил ЗСУ із професійним святом.

"Щоденно, у важких боях ви доводите, що ВМС – це вірність, мужність, сила. Ви нищите ворогів на морі, суходолі та в повітрі, стоїте на передовій захисту нашої держави, демонструючи приклади справжнього патріотизму та бойової майстерності", - заявив Сирський.

Він висловив подяку усьому особовому складу Військово-морських сил та, особливо, матросам і молодшим командирам, за стійкість, відвагу і героїзм, а також подякував воїнам за важливий внесок у справу оборони України, за вірність і самовіддану боротьбу, яка наближає перемогу.

"Мої окремі слова подяки ветеранам Військово-морських сил Збройних сил України, які у перші години початку російської широкомасштабної агресії проти України за покликом свого серця повернулися і стали до лав захисників Батьківщини", - підкреслив головнокомандувач.

Читайте також: У ВМС показали, як проходять випробування корвета «Гетьман Іван Мазепа» в Туреччині

Як заявив Сирський, "у цей день ми схиляємо голови в скорботі за кожним лицарем українського моря, який поклав своє життя за нашу свободу. Але, як би важко не було, ми повинні і далі бити ворога! До Перемоги".

***

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук привітав воїнів Військово-морських сил Збройних сил України зі святом.

"Пишаюсь нашими захисниками та захисницями, які мужньо боронять Україну на морі, суші та у повітрі", - йдеться у дописі.

Голова парламенту висловив вдячність "воїнам, які захищають морські рубежі, успішно знищують ворога та ворожу техніку, гідно дають відсіч окупантам і виконують надскладні операції".

Читайте також: Жоден військовий корабель РФ з 2023 року не заходить у північно-західну частину Чорного моря - Неїжпапа

Також він подякував захисникам за професіоналізм й мужність за силу, міць і стійкість, яку вони демонструють при виконанні надскладних завдань.

Фото: ВМС ЗС України